Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank gjesper når DN spør om hans umiddelbare reaksjon på regjeringens statsbudsjett for 2016.

- Ingenting! Det er ikke noe her som ikke har lekket ut på forhånd, sier han, langt fra overrasket.

Bakgrunn: Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

- Budsjettindikatoren ble som ventet, det er ikke noe veldig ekspansivt budsjett i økonomien, egentlig. De økte underskuddet like mye i fjor, så det er ikke veldig store grep som må gjøres for å stabilisere økonomien - og det er riktig ikke å gjøre det også, legger Andreassen til.

Sjeføkonomen synes dermed budsjettet er «helt greit». Han tror det vil bli mindre politisk uenighet om neste års budsjett, enn det ble i fjor.

- For det er ikke noen åpenbare innvendinger mot det, sier Andreassen.

- Så det er realistisk å få dette gjennom?

- Jaja, definitivt.

Få endringer

Andreassen sier han på forhånd «visste at budsjettet ville gi en støtte» til økonomien. Han tror imidlertid endringene vil ha begrenset virkning for næringslivet og omstillingen Norge står overfor.

- Det som budsjettet endrer på er for lite, det har ingenting å si for alt annet som er viktig i økonomien, mener han.

Et nullbudsjett ville hatt betydning for økonomien, tror Andreassen.

- Men det har de ikke. De har et budsjett som øker oljepengene fra oljefondet. Det bidrar til å stabilisere økonomien, men ikke mer enn vi visste på forhånd. Det var utenkelig at det ville komme tiltak som var veldig avvikende fra det vi hadde lagt til grunn på forhånd, sier han.

- Men det har vel litt å si for omstillingen?

- Nei. Heller tvert imot. Det politiske spinnet rundt har det, men det er ikke realitetene. Hadde regjeringen villet tvinge omstillingen gjennom, hadde de ikke økt pengebruken så mye som de gjør, tror Andreassen.

- Dyrt skattelette

Det viktigste skattemessige grepet regjeringen foreslår neste år for å dekke inn skattekutt, er å innføre en ny modell for progressiv og trinnvis inntektsskatt.

Andreassen synes det er bra at skatten senkes fra 27 til 25 prosent. Men for lønnstakerne vil dette betyr «fint» lite, mener han.

- Trinnskatten vil i all hovedsak ta bort den skatteletten. Det visste vi ville skje, for det er kjempedyrt å redusere skatten til veldig mange, sier Andreassen.

 

Les også: Oljeserviceselskap sier opp 200

Jensen vil gi ekstra «boost» til norsk økonomi

Tidligere rigg-topp frifunnet

 

Se også:

Her forsvinner 60,4 millioner kroner:

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner
Men hvor lang levetid har egentlig en norsk pengeseddel?
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.