- Prisveksten har overrasket på oppsiden de siste månedene og Norges Bank oppjusterte sine anslag i septemberrapporten. Vi tror noe av den siste oppgangen i prisveksten har vært av midlertidig karakter, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport fredag.

Fredag klokken 10.00 legger Statistisk sentralbyrå frem inflasjonstall for Norge.

Juel tror den den sterke prisveksten vi har hatt de siste månedene vil falle noe tilbake.

- Priskuttene i forbindelse med sommersalget på klær og sko var små i år, og vi venter derfor en mindre oppgang i september enn vanlig. Det kan likevel ikke utelukkes at kronesvekkelsen fører til at mange butikker benytter anledningen til å heve prisene på høstkolleksjonen, skriver han.

-  Får vi rett vil trolig norske kroner svekkes noe og korte renter kan komme noe ned, legger sjeføkonomen til.

Nordea Markets venter en årlig kjerneinflasjon på 2,8 prosent i september. Konsensus venter en årlig kjerneinflasjon på 3,0 prosent, mens Norges Bank har anslått 3,05 prosent.

«Viktig for kronen»

Også valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets peker på at fredagens inflasjonstall kan påvirke kronekursen.

- Ved siden av utviklingen i oljeprisen, vil inflasjonstall fra Norge bli viktige for den norske kronen i dag. Inflasjonen har den siste tiden vært høyere enn ventet og over sentralbankens mål, noe som i all hovedsak skyldes den svake kronen, skriver hun i DNB Markets morgenrapport.

DNB Markets venter at den årlige kjerneprisveksten stiger ytterligere fra 2,9 prosent til 3,0 prosent.

- Inflasjonstallene er viktige for sentralbanken og gir dermed ofte markedsutslag om tallene avviker fra hva som på forhånd var forventet, skriver Viland.

Bare til låns

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets peker også på at kjerneinflasjonen har steget betydelig i år. Dette skyldes i hovedsak at kronesvekkelsen har gjort importvarer dyrere.

I tillegg har prisene på norskproduserte konsumvarer blitt påvirket av importprisene, ifølge Due-Andresen. Dette mener hun har gått raskere enn tidligere.

- Den høye inflasjonen er likevel bare til låns, skriver Due-Andresen i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.

Sjeføkonomen venter at prisene på importerte konsumvarer etter hvert vil justeres opp til et nytt, høyere nivå - forutsatt at ikke kronen svekkes videre.

- Dermed vil inflasjonsimpulsen dø ut; dette som følge av at inflasjon er et uttrykk for prisendringer, og ikke prisnivå, skriver Due-Andresen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Fastlåst i et middelmådig vekstmønster

Bellona vurderer anmeldelse etter Statoil-glipp

For lav inflasjon stoppet rentehopp i USA

Se DNTV: Fra null til hundre på 1,7 sekunder

Fra null til hundre på 1.7 sekunder
AMZ's Fluela er en bil bygget av studenter, og tar rotta på bensinbilene.
02:05
Publisert: