Kjerneinflasjonen (kpi-jae) var 3,1 prosent de siste tolv månedene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Fra midten av august til midten av september viste kjerneinflasjonen en oppgang på 0,8 prosent.

På forhånd var det ventet en årlig kjerneinflasjon på 2,9 prosent, og en månedsvekst på 0,7 prosent.

Kpi-jae er Norges Banks viktigste mål på underliggende inflasjon. Norges Bank setter styringsrenten ut fra et mål om å holde inflasjonen omkring 2,5 prosent. Høyere inflasjon enn dette trekker isolert sett i retning høyere styringsrente.

Konsumprisindeksen (kpi) steg med 0,6 prosent fra augyst til september, opplyser SSB. KPI økte med 2,1 prosent på årsbasis.

Dette som følge av høyere priser på klær, elektrisitet og møbler. Bensinprisene trakk konsumprisindeksen i motsatt retning.

Prisene på mat stiger

En av hovedårsakene til  tolvmånedersveksten i kpi er en økning i matvarepriser.

KPI økte med 2,1 prosent fra september 2014 til september 2015. Samlet steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 4,2 prosent og var den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersendringen, skriver SSB.

Oppgangen skyldes blant annet prisene på frukt, som i løpet av året har steget med 15,2 prosent. Dette er den høyeste prisveksten for perioden siden 1995.

Sterk effekt av kronesvekkelsen

- Det er ingen tvil om at kronesvekkelsen har en raskere og sterkere effekt på inflasjonen enn ventet tidligere, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering.

- Norges Bank ser igjennom den andelen av inflasjonsoppgangen som er drevet av den tekniske baseeffekten, men den ser absolutt ikke igjennom den andelen som er drevet av den svake kronekursen, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets i en oppdatering.

Til tross for at den norske kronen har blitt styrket med over 30 øre siden Norges Bank kuttet renten, mener Syed at kronen fortsatt er svak.

- Vi skal derfor ikke se bort i fra videre oppgang i importert inflasjon, selv om vi tror oppgangen herfra blir like stor som den til nå har vært, skriver han.

Høyere priser på klær

Økningen i prisene fra august til september skyldes i stor grad en vekst i klesprisene på 5,8 prosent.

Oppgangen i klesprisene kan ses i sammenheng med avslutningen av sommersalget, samt inntoget av høst- og vintervarer, skriver SSB.

Prisene på elektrisitet steg med 3,6 prosent i løpet av perioden, men er imidlertid med unntak av september 2012 på det laveste septembernivået siden 2007.

Nedgangen i bensinprisene dempet veksten i kpi. Bensinprisene har falt med 8,2 prosent siden juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Fastlåst i et middelmådig vekstmønster

Bellona vurderer anmeldelse etter Statoil-glipp

For lav inflasjon stoppet rentehopp i USA

Se DNTV: Fra null til hundre på 1,7 sekunder

Fra null til hundre på 1.7 sekunder
AMZ's Fluela er en bil bygget av studenter, og tar rotta på bensinbilene.
02:05
Publisert: