- Forrige ukes oljeprisoppgang har i alle fall fått kronen til å styrke seg, skriver seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport.

I løpet av den siste uken har oljeprisen steget med over fire dollar per fat. Mandag morgen koster et fat med nordsjøoljen Brent 53,23 dollar.

Oljeprisoppgangen i forrige uke førte til at kronen ble betydelig styrket. For en uke siden kostet en euro 9,42 kroner. Mandag fortsetter styrkningen av kronen. I skrivende stund får du en euro for 9,15 kroner.

Mork avviser at styrkningen forrige uke har noe å gjøre med statsbudsjettet som kom onsdag.

Det er ifølge ham oppgangen i oljeprisen som styrket kronen.

- Oljeprisoppgangen er videre for liten til å gi noen boost til aktiviteten på norsk sokkel. Dermed må vi se på kronestyrkelsen som utelukkende negativt for veksten i norsk økonomi, skriver Mork.

Vanskeligere tider for eksportører

En sterkere krone vil svekke konkurransekraften i Norge.

- En sterkere krone betyr vanskeligere tider for eksportører. Det blir billigere å importere, men det gjør det vanskeligere for den som konkurrerer mot import, sier Mork til DN.

Seniorøkonomen trekker imidlertid frem en mulig positiv effekt av en sterkere krone.

- De som har gjeld i utenlandsk valuta kan føle at gjelden er mindre nå, sier han.

Mork peker på at dersom kronen ikke svekkes videre, vil det være lettere for Norges Bank å kutte renten videre når den tid kommer. Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank vil kutte renten igjen i mars til neste år.

Høy inflasjon

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets peker på flere grunner til at kronen er styrket den siste uken.

- Styrkingen av norske kroner må ses i lys av økt oljepris, høye inflasjonstall på fredag og et noe mer ekspansivt statsbudsjett enn lagt til grunn av Norges Bank, skriver han i meglerhusets morgenrapport mandag.

I DNB Markets morgenrapport trekker valutastrateg Magne Østnor frem at euroen styrket seg på bred basis fredag.

- Unntaket er mot kronen, hvor den høye inflasjonen bidro til en oppgang i rentene og en noe sterkere krone, skriver han.

Lettere for Norges Bank å kutte ytterligere

Handelsbanken Capital Markets tror kronen kan forbli på dagens nivåer.

- Vi tror det har gått litt mye sterkt nå, men fremover venter vi at den vil gravitere mot ni blank, sier Mork.

DNB Markets tror imidlertid kronen skal svekkes på kort sikt, men tror på en sterkere krone på lengre sikt.

I desember anslår meglerhuset at en euro vil koste 9,70 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Doblet seg fredag - nå går aksjen til himmels igjen

Her leverer avisbudet frokost på døren

Tror prisene vil falle mer enn ventet

Se DNTV: Se sykehuset i 3D

Se sykehuset i 3D
Sykehuset i Østfold har utviklet et dataprogram som gir de ansatte mulighet til å bli kjent med den nye arbeidspalssen før den åpner.
00:57
Publisert: