Torsdag arrangerte Norges Handelshøyskole (NHH) høstkonferanse på Hotel Bristol i Oslo.

Konferansen samler sentrale aktører fra akademia, næringsliv og politikk. Tema i år var norsk økonomi i nedgangstider.

Norge trenger mer innovasjon og bedre ideer, understreker professor Hans K. Hvide ved Universitetet i Bergen (UiB). Han er bekymret over mangel på ambisjoner i Norges satsing.

- Gründerskoler og støtteordninger retter seg i stor grad mot smågründere og de som ikke klarer å skaffe finansiering i det private markedet, sier professoren til DN.

- Det er flott med blomsterbutikkgründere, men det er ikke det vi først og fremst skal leve av i fremtiden. Disse bedriftene kommer ikke til å bli et nytt Hydro eller noe lokomotiv de neste 50 årene, sier Hvide.

«Human capital»

Han etterlyser særlig mer innovasjon fra universitetene - og får støtte av NHH-professor Thore Johnsen.

- Det som virkelig betyr noe er det som ligger i hodene våre - «human capital». Når det gjelder gründervirksomhet, har vi vært forbløffende gode når vi har jobbet med olje og oljeteknologi. Men generelt har vi ikke vært like bra, sier Johnsen til DN.

- I USA har det til sammenligning vært en oppskyting av bedrifter og innovativ virksomhet rundt universitetsmiljøer. Det samme har vi ikke hatt i Norge, sier Johnsen.

Bak gjennomsnittet

Under torsdagens konferanse, viste professor Kurt R. Brekke ved NHH til at Norge har en ambisjon om å være ledende i Europa på innovasjon.

- Men per i dag er vi under gjennomsnittet både for OECD og EU, og langt etter våre naboland, påpeker Brekke.

På høstkonferansen var næringsminister Monica Mæland blant foredragsholderne.

- Hvorfor henger Norge så langt etter på dette området?

- Det er sikkert mange faktorer, men det er ikke tvil om at vi har hatt lav arbeidsledighet og et høyt lønnsnivå. Det har vært lett å søke seg mot trygge jobber og trygge inntekter, svarer hun.

Lanserte plan

I starten av uken la Mæland og finansminister Siv Jensen frem regjeringens gründerplan; «Gode idéer – Fremtidens arbeidsplasser».

- Når vi legger frem en gründerplan så handler det i første gang om å få en politikk for dette, sier Mæland.

Hun er ikke enig i at planen mangler ambisjoner for de store selskapene.

- Vi er klare på at prioriteringen skal være dem med vekstambisjon, understreker hun.

Etterlyser universitetene

UiB-professor Hvide er likevel bekymret.

- Det vi trenger er innovasjon i næringslivet og tiltak som hjelper oss til å få de virkelig store bedriftene. Da er innovasjon fra universitetene ganske viktig, sier han

Professoren mener blant annet forskerne må ha sterkere insentiver enn i dag.

- Grunnforskningen må styrkes for at norske universiteter kan tiltrekke seg de beste hodene. Dette er spesielt USA gode på, hvor universitetene fungerer som såkalte «hot spots». Dette er en global konkurranse hvor Norge per i dag ligger langt bak, sier professoren.

Les også:

Millionkontrakt til Aibel på Sverdrup-feltet

– Nå starter kampen om de digitale bankkundene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt  annerledes.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: