Gjeldsgraden i norske husholdninger har skutt i været.

Så lenge rentene er lave, er ikke rentebelastningen (inntekt i forhold til renteutgifter) til norske husholdninger spesielt høy. I dag er Norges Bank likevel bekymret over nordmenns gjeld.

I rapporten Finansiell stabilitet, som ble lagt frem torsdag, minner sentralbanken om at bare små endringer rentenivået i dag vil drive rentebelastningen til nivåer fra tidligere kriser.

- Med tre prosentenheters renteøkning vil husholdningenes rentebelastning nå kunne komme nær nivået på slutten av 1980-tallet, skriver Norges Bank.

- Ekstremt case

Økonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener dette er en viktig påminnelse, men ikke noe mer.

- Det ligger i sentralbankens natur å minne om den høye gjeldsgraden og at vi er sårbare for eventuelle renteøkninger, sier han til DN.

Samtidig understreker Hov at lite peker i retning av renteøkning med det første.

- Norges Bank har en styringsrenteprognose på én prosent i slutten av 2018, opp fra dagens nivå på 0,75, påpeker han.

- Tre prosentenheters renteøkning er dermed et ganske ekstremt «case» i dagens situasjon, sier Hov.

Konsumet kan falle

Norges Bank mener riktignok at risikoen for mislighold av lån til husholdninger er begrenset i Norge.

Dersom nordmenn må bruke stadig mer av lønnen til å betale renter, tror sentralbanken at vi heller vil holde igjen på forbruket.

- Når vi er bekymret for husholdningens gjeld, handler det mer om at husholdningene kan komme til å stramme inn mye på konsumet, sier direktør for finansiell stabilitet Ida Wolden Bache i Norges Bank til DN.

Dette kan igjen gå utover næringslivet, noe også spesialrådgiver Bjørn Helge Vatne i Norges Bank gjorde et poeng ut av på Finans Norges boligkonferanse tidligere denne uken.

- Husholdningene kan velge å stramme inn konsumet for å håndtere gjelden. Det kan utløse store tap i næringslån, blant annet på eiendom, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i Norges Bank til DN.

Les også:

- Folk tenker: «Krisen treffer ikke meg. Jeg skal ha bolig»

- Krisen løses ikke ved å sluse de eldste ut av arbeidslivet for tidlig  

Se DNtv: Løpetreningen som fjerner fettet

Løpetreningen som fjerner fettet
Gründer og livsstilsveileder Helle Bornstein i Smart Trening gir deg løpeporgram som booster forbrenningen.
01:22
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.