Oljeinvesteringstellingen fra Statistisk sentralbyrå viser at oljeselskapene har kuttet ytterligere i investeringsanslagene for det kommende året.

Oljeinvesteringene neste år anslås nå til 171,0 milliarder kroner, mot 181,2 milliarder kroner i tellingen i august i år.

- Mer realistiske

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener utviklingen er mer eller mindre som forutsett.

- Det er en kraftig nedjustering av letejusteringene. Det er fordi at anslagene nå er mer realistiske. Nå reflekterer de selskapenes relle planer, sier Bruce.

- Men selv når man tar hensyn til det, indikerer det et fall på ti prosent, legger han til.

Litt avhengig av prisutviklingen på tjenester på sokkelen, er dette helt på linje med Norges Banks anslag i følge Bruce. Han tror derfor at Norges Bank ut fra dette tallet ikke får flere argumenter for å kutte renten i desember.

- Jeg tror ikke de blir skremt av dette, sier Bruce.

Basert på tallene som kom fra SSB tirsdag anslår han en nedgang i oljeinvesteringene på 15 prosent i år og 10 prosent neste år.

- Da slipper vi billigere unna enn vi kunne frykte med en halvering i oljeprisen. Det er frodi det er noen store prosjekter som skal gjennomføres uansett, slik som Johan Sverdrup. Vi ser at investeringer i felt i drift også holder seg bra oppe. Det kuttes kanskje ikke så mye i investeringene som man kunne frykte, sier Bruce.

På linje med Norges Bank

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener også at anslagene er på linje med Norges Banks prognoser for neste år. 

- Dette gir et bedre og mer realistisk bilde av hvordan leteinvesteringene blir for 2016 enn tidligere tall har vist, sier Hov.

Leteinvesteringene er nedjustert med 35,2 prosent siden forrige telling i august i år.

- Dette er et kraftig fall i leteinvesteringene, men likevel tett på Norges Banks prognoser. Derfor vil de neppe vurdere flere rentekutt ut fra dette. Da måtte vi ha sett et lavere tall enn i dag, sier Hov.

Nå gjenstår det hvordan utviklingen blir på sikt, påpeker han.

- Hva skjer i 2017? Norsk Olje og Gass legger til grunn svakere investeringstall i 2017 enn Norges Bank har tatt høyde for, så det er mulig at Norges Bank må justere ned rentebanen. Hvis tallene blir så svake som Norsk Olje og Gass tror, kan det bety at Norges Bank holder renten lav lenger, sier seniorøkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Militærfly skutt ned ved Syrias grense til Tyrkia  

Venter negativ effekt av ny flyavgift  

Ser endringer i oljemarkedet

Se DNtv:

Her beroliger Erna Solberg oljebransjen om at de passer godt inn i hennes klimapolitikk
Statsminister Erna Solberg åpnet Statoils høstkonferanse mandag formiddag.
02:22
Publisert: