I oktober var det 129.000 arbeidsløse personer, som tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken, viser arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag: 129.000 er uten jobb i Norge

Ledigheten økte med 9.000 personer fra juli til oktober, viser undersøkelsen. Dette tilsvarer en økning på tre tideler, og er mer enn den steg i forrige tremånedersperiode.

- Det kan nesten se ut som ledighetsøkningen aksellererer i disse tallene, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.

Forvarsel

Han peker imidlertid på at AKU-tallene er usikre, og at den registrerte ledigheten så langt øker mindre.

- Men AKU-tallene kan være en forsvarsel om en senere økning i den registrerte ledigheten, sier Dørum.

Sjeføkonomen viser til at unge, som ikke har rett på dagpenger, typisk vil dukke opp i AKU-tallene og ikke i registrert ledighet.

- Det er fortsatt vekst i sysselsettingen fra forrige til siste tremånedersperiode.

- Så det er ikke full stopp her. Men utfordringen er at arbeidstilbudet øker mye raskere enn sysselsettingen. Derfor øker ledigheten.

Norges Bank anslår en ledighet på 4,6 prosent i gjennomsnitt i 2016. Dette mener Dørum er for optimistisk. DNB Markets anslår en ledighet på 4,7 prosent til neste år og 5,3 prosent i 2017.

- Selv vårt anslag er litt på forsiktige siden. Vi ser for oss at ledigheten skal stige jevnt fremover, sier Dørum.

Ikke toppen

I løpet av november mottok Nav varsler om oppsigelser og permitteringer av til sammen 4.100 personer, ble det opplyst torsdag. Dette tilsvarer 1.700 flere enn i samme måned ifjor.

Dørum ser ikke for seg at det kommer en ledighetssmell på nyåret av den grunn. Imidlertid viser han til flere tregheter som tilsier at det vil komme flere oppsigelser fremover.

-  Dels fordi tror oljeinvesteringene skal fortsette å falle. Dels fordi mange bedrifter har ordrereserver som sakte med sikkert tappes. Når bedriftenes reserver tappes og man har mindre å produsere på, vil det komme flere oppsigelser, sier han.

I tillegg trekker han frem at det tar tid fra bedriftene merker nedgang til folk står uten jobb.

- Det er tregheter fra man ser at man har problemer med omsetningen til man tar konsekevensen og gjør noe med bemanningen, sier Dørum, og understreker:

- Det er dessverre gode grunner til å tro at dette ikke er toppen av ledigheten.

Kan bli høyere enn vi ser for oss

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er ikke overrasket over ledighetsutviklingen.

- Disse tallene var omtrent som ventet, men ser vi på detaljene bak, er det ikke fullt så stabilt. Det var nære på at det ikke vippet opp til 4,7 prosent denne gangen, sier han til DN.

Han peker på at arbeidsstyrken stiger mer enn sysselsettingen, en tendens som har vist seg gjennom året. Dermed går ledigheten videre oppover.

- Det vanlige i en nedgangssituasjon er at mange arbeidsledige, særlig de unge, trekker seg ut av ledighetskøen og fortsetter studiene, men det har ikke skjedd så langt - og det er overraskende, sier Gonsholt Hov.

- Hvis ikke arbeidsstyrken moderer seg, kan ledigheten neste år bli høyere enn vi ser for oss. Risikoen ligger der. Men det gjenstår å se hva som skjer i 2016. Hovedhypotesen vår nå er at arbeidsledigheten går opp mot 5-tallet og stabiliserer seg rundt dette nivået, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Lakseprisen går i taket

Oljeserviceselskap får økonomisk livlinje

Fredriksen-selskap dropper eiendomssalg

Se DNTV: Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.

Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.
Bli med når DNs biljournalist tester Audi A4.
02:11
Publisert: