- Hvis økonomien svekker seg raskere enn ventet, så ser jeg ikke bort fra at vi kan få negative renter allerede i inneværende år, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Norges Banks styringsrente ligger i dag på 0,75 prosent. Due-Andresen mener den økonomiske utviklingen siden forrige rentemøte i desember tiliser at renten fremover vil bli redusert i raskt tempo:

Første kutt til 0,5 prosent kommer på møtet i midten av mars, neste kutt til 0,25 prosent kommer på møtet i juni og i september blir renten kuttet helt ned til null, spår Due-Andresen. 

- Eller kanskje tar man til og med resten når man kommer til juni, sier Due-Andresen.

Hastigheten avgjør

Veksten i Norge bremset helt opp mot slutten av fjoråret, viste bnp-tallene som ble publisert tidligere denne måneden. Nå frykter Due-Andresen at veksten fremover kan bli negativ.

Hastigheten i den økonomiske svekkelsen vil avgjøre om det blir aktuelt å sette renten under null allerede i inneværende år, tror hun.

Deler av svaret kan komme allerede i forbindelse med rentemøtet i mars. Da kan en ny renteprognose tvinge Norges Bank til å fortelle hva den tenker om muligheten for negativ rente her hjemme.

- Ja, jeg tror vi vil se en rentebane som nærmer seg null og da vil det være naturlig at den tar diskusjonen om negative renter også i Norge.

Positive erfaringer i Danmark

Due-Andresen peker på at hovedstyremedlemmene i Norges Bank riktignok kan velge å si at renten blir liggende flatt på null i lengre tid og heller se på alternativer til ytterligere rentekutt.

- De har flere muligheter, men jeg tror at de vil forsøke å bruke renten først. De har sagt hele veien at renten er det første instrumentet de griper til. Jeg tror vi vil se negative renter før vi eventuelt får andre tiltak, sier Due-Andresen.

Danmark og Sverige er blant landene som har kryssset nullgrensen og innført negative renter de siste årene. Spesielt Danmarks sentralbank, som var først ute med negativ rente så tidlig som i 2012, kan vise til positive erfaringer. Rentene ut til publikum har kommet ned som følge av kuttene. Mange av de negative konsekvensene man så for seg på forhånd, som for eksempel at bankkundene går over til kontanter for å unngå negative plasseringsrenter, har vist seg å bli begrensede.

Due-Andresen mener at dette taler for at det kan være rom for negativ styringsrenter også i Norge, uten at konsekvensene blir for store.

- Vi vet at renten er minus 0,65 i Danmark og minus 0,5 i Sverige og ned dit burde man i alle fall kunne gå.

Sitter langt inne

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror også at Norges Bank blir nødt til å nedjustere renteprognosen på møtet i midten av mars. Han mener sentralbanken vil ha et forklaringsproblem om den nye rentebanen ikke inneholder sannsynlighet for at renten fremover kan komme helt ned mot null.

Han tror imidlertid det sitter lengre inne for sentralbanken å åpne for at renten kan bli satt under null.

- Så langt har jeg tenkt at det skal litt til for at de går fra null til negativ rente, sier Bruce.

Han viser til at sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale forrige uke antydet at man må tenke nytt hvis renten nærmer seg nullgulvet og at det i en slik situasjon kan være aktuelt å ta i bruk finanspolitikken i større grad.

Kronen kan avgjøre

Og dersom renten blir satt helt ned til null, mener Bruce det i utgangspunktet ikke er noe i veien for at sentralbanken kan si at den ikke lenger har anledning til å stimulere økonomien med ytterligere rentekutt.

- Så lenge vi har en svak krone, så tror jeg Norges Bank vil tenke at omstillingen går sin gang, men at den tar tid. Da må vi akseptere at ledigheten er over normalen og kapasitetsutnyttelsen er under normalen en god stund. Og det har de forsåvidt akseptert i prognosene sine allerede.

Men dersom kronen av en eller annen grunn viser seg å bli sterkere - uten at den økonomiske situasjonen i Norge forsvarer en sterkere valuta - så kan negative renter bli et svar.

- Hvis vi på det tidspunktet ikke har en svak valuta, så tror jeg ikke den vil ha noen problemer med å kaste seg inn i valutakrigen, sier Bruce.

Følg markedet i DN Investor

Les også: Hundrevis vil være med på norsk solcellesatsing

- Vi snakker kutt nå og en videre senking av banen ned mot null

Nordea Markets justerer kroneprognosene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert: