Den registrerte arbeidsledigheten i Norge holdt seg i ro på 3,3 prosent i februar, viser tall fra Nav fredag

De seneste ledighetstallene fra NAV viser en svakere oppgang i antall ledige enn man har sett den seneste tiden. Økonomer TDN Finans har snakket mener tallene likevel ikke svekker grunnlaget for et rentekutt i mars.

- Tallene er ikke bra nok til at det står i veien for et rentekutt i mars, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til TDN Finans.

- Det kan imidlertid være et tegn på at ledigheten ikke vil øke like mye som mange tror. Det kan bety at rentekuttet i mars blir det siste, sier han.

Andre faktorer

Seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets viser til at arbeidsmarkedsutviklingen har vært på linje med Norges Banks forventning. Ifølge han trekker andre faktorer rentebanen ned.

Han viser til at brutonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge steg som ventet 0,1 prosent i fjerde kvartal, mot revidert nullvekst fra tidligere 0,2 i tredje kvartal.

- Det ene faktoren er at fastlands-bnp ble såpass mye revidert ned, og vi starter med et lavere utgangspunkt enn Norges Bank anslo, sier Hov.

Seniorøkonomen viser også til lavere renteforventninger internasjonalt.

Spent på renteprognosen

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at et rentekutt i mars nesten er avgjort.

- Spenningen er knyttet til hvor stor nedjusteringen av renteprognosen blir, sier han.

- Jeg tror den vil bli nedjustert ganske bra og reflektere noe sannsynlighet for nullrente. Jeg tror ikke det blir fullt ut nullrente i prognosen, men en sannsynlighet for at renten blir under 0,25 prosent, sier Bruce.

Les også:

Seniorøkonom: Ledigheten begynner å spre seg til flere yrker

- Jeg synes nesten det er litt for godt til å være sant

Gigantselskaper i kulissene bak Kinas fotballrevolusjon

Se DNtv: Hun løper «Tour de finance» hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.