Industriproduksjonstallene for januar viser at produksjonsfallet fortsetter inn i 2016. Økonomene mener at mandagens tall bekrefter forventningene om et rentekutt i mars.

- Vi er ikke overrasket. Dette stemmer med konjunkturbarometeret og det vi har sett av forventningsundersøkelser, sier seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

- Dette befester forventningen vår om at Norges Bank skal kutte renten neste uke, sier han.

Styringsrenten er i dag på 0,75 prosent, og neste rentebeslutning offentliggjøres 17. mars.

- Bratt nedover

Produksjonen for industrien samlet er nå er tilbake på samme nivå som for fire år siden, ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Trenden er bratt nedover, sier han til TDN Finans.

Andreassen sier at det heller ikke noen vekst utenfor oljesektoren. For ett år siden antok han at en svak krone og en akseptabel vekst i verden rundt oss ville føre til at annen produksjon ville ta seg opp.

- Det er vanskelig å finne områder hvor det går bedre. Det bekrefter at nedturen i olje er klar, og vi ser ikke bedring ellers, sier Andreassen.

Kan hindre kutt

Tirsdag publiserer sentralbanken bedriftsundersøkelsen Regionalt Nettverk. Både Andreassen og Mork venter at tallene vil indikere nullvekst.

- Hovedtallet har vist nullvekst et par ganger, og vi tror risikoen er på nedsiden, sier Mork.

Han mener den geografiske utviklingen blir interessant denne gangen.

- Vi har sett i de to seneste undersøkelsene at problemene er i ferd med å spre seg øst- og nordover. Vi venter at dette skal fortsette. Det vil være i tråd med det vi nylig har hørt om kontorledighet i osloområdet og fra NHO om næringslivet i Oslo, sier seniorøkonomen.

Saken fortsetter under

Må være sterke

Andreassen mener de viktigste tallene i alt har vært svakere enn det Norges Bank la til grunn i desember.

Det må derfor være veldig sterke tall fra Regionalt Nettverk dersom Norges Bank ikke skal kutten renten i mars, mener sjeføkonomen.

- Dersom Norges Bank ikke skal kutte må nettverksindikator signalisere en vekst på over en prosent, rundt 0,7-0,8, og det er en betydelig økning. Sannsynligheten for det er ikke null, men svært lav, sier Andreassen.

Valutakurs og oljepris

Mork trekker også frem valutakursen og oljeprisen som relevant for Norges Banks beslutning.

- Når det gjelder valutakursen, ser man gjerne på kvartalsgjennomsnittet. Akkurat nå er kronen ganske sterk i forhold til det Norges Bank har ventet, sier Mork.

- I utgangspunktet har svak krone blitt brukt som argument mot rentekutt. Det tror jeg nok blir vanskeligere for dem nå, sier han.

Industriproduksjonsindeksen var ned 1,0 prosent over måneden i januar 2016, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå offentliggjort mandag. Det var på forhånd ventet et fall på kun 0,1 prosent, ifølge TDN Finans.

Følg markedet på DN Investor

Les også: - Det blir et stort byks

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

Frykter Statoil vurderer masseutflytting

Britiske oljeprodusenter diskuterer samarbeid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv millard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert: