- Dagens klart viktigste tall, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets om rapporten fra sentralbankens Regionalt nettverk som kommer klokken ti tirsdag.

Rapporten er basert på en undersøkelse blant over 300 bedrifter over hele landet. Den fungerer som sentralbankens pulsmåler på norsk næringsliv og norsk økonomi. Den gjennomføres fire ganger hvert år og danner et viktig grunnlag for sentralbankens pengepolitiske rapport, der blant annet prognosen for den videre utviklingen i styringsrenten, den såkalte rentebanen, presenteres.

- Akkurat nå jobbes det hardt i gangene på bankplassen med å ferdigstille årets første pengepolitiske rapport som publiseres i neste uke. I dag blir den så og si forseglet, skriver Olsen i morgenrapporten fra Nordea tirsdag.

Han peker på at resultatene fra det regionale nettverket vil bli helt sentral i utformingen av rentebanen.

- I dag blir Norges Banks rentebane avgjort, konkluderer Olsen i morgenrapporten fra meglerhuset.

Venter nullvekst

Han viser til at forrige rapport, som var basert på en undersøkelse gjort i november ifjor, indikerte nær nullvekst i økonomien. Tall fra Nasjonalregnskapet, som ble presentert i februar i år, viste at rapportene fra nettverket stemte godt. I både tredje og fjerde kvartal var det nær nullvekst i økonomien.

- Vi har ikke grunnlag for å tro at dagens undersøkelse skal vise et vesentlig annerledes bilde, skriver Olsen.

Han venter at indikatoren for bedriftenes produksjon vil være på 0,1 og dermed indikere en vekst i norsk økonomi på 0,05 prosent i årets første kvartal.

- Får vi rett vil det føye seg inn i rekken av litt, men ikke mye, svakere tall for norsk økonomi enn det sentralbanken så for seg i desember. Tallene fra nettverket må indikere en betydelig positiv veksttakt for at vi skal begynne å tvile ørlite på et rentekutt i mars, skriver Olsen.

- Skulle nettverket indikere at fastlandsproduksjonen faller vil det kunne få Norges Bank til å gå raskere fram med sine rentekutt enn hittil. Vi må imidlertid se et svært kraftig fall før det blir snakk om mer enn et kutt på 0,25 prosentpoeng på møtet i neste uke, legger Olsen til.

Tror utsiktene har forverret seg

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener det blir mest interessant å se om medlemsbedriftene i Norges Banks regionale nettverk melder om at oljebremsen slår inn i andre næringer.

- Vi tror at bedriftene vil melde om at produksjonen har falt sammenlignet med forrige rapport i desember, og at utsiktene har forverret seg. Så tror vi da også at Norges Bank kommer til å kutte renten med 0,25 prosentpoeng til 0.5 prosent i neste uke, skriver Østnor i morgenrapporten fra DNB Markets.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets peker på at Norges Bank i sine nåværende prognoser ser for seg en kvartalsvis vekst på 0,4 prosent allerede i andre kvartal i år og at veksten vil ta seg videre opp mot 0,5 prosent ved utgangen av året.

- Vi tror nok at nettverket vil fortsette å signalisere nullvekst kvartal for kvartal for de neste kvartalene, skriver Gonsholt Hov i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  - Markedet begynner å tro at vi har sett bunnen

Asia i dag: Kinesisk handel stuper

Rousseff kjemper for sitt politiske liv i Brasil

- Vil ta 70 år å utjevne lønnsforskjeller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Det er lenge siden markedet har vært så bra
– Det er lenge siden markedet har vært så bra
Bård Eker viser tre biler i Genève. Samlet har de over 4000 (!) hestekrefter.
02:04
Publisert: