- Vi er godt fornøyd med hvordan det traff i dag, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Torsdag kunngjorde Norges Bank at den kutter renten  med 25 basispunkter til 0,50 prosent. Samtidig nedreviderte sentralbanken sin rentebane.

- Det som ligger i banen nå er rundt 30 prosent sannsynlighet for 0,25 prosent i juni, og 100 prosent priset inn ned til 0,25 prosnet i september. Det er en 20 prosent sannsynlighet for at renten går i null i desember, sier Hov.

«Skulle norsk økonomi bli utsatt for nye store forstyrrelser, vil hovedstyret likevel ikke utelukke at styringsrenten kan bli negativ.», heter det i Norges Banks pressemelding.

- De sier rett ut at de åpner for negative renter om vi får et nytt sjokk inn i norsk økonomi, sier Hov. 

Hov viser til flere faktorer som bidrar til å trekke rentebanen ned.

- Lavere innenlands etterspørsel, lavere lønns- og prisvekst og påslaget i pengemarkedet trekker ned. Veksten ute er lavere og utenlandske renter har falt mye, det trekker ned.

- Ser ut som at terskelen for å gå i nullrente er veldig høy

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank påpeker at Norges Bank indikerer 20 prosent sannsynlighet for nullrente før året er omme.

Den norske kronen reagerte umiddelbart opp på nyheten om rentekutt og lavere rentebane. Jullum viser til at Norges Bank i pressemeldingen understreker at kun et nytt, kraftig negativt sjokk vil kunne aktualisere negativ rente, og at markedet dermed virker noe beroliget.

- Det blir spennende å høre hva Øystein Olsen har å si på pressekonferansen. Det ser ut som at terskelen for å gå i nullrente er veldig høy, og litt større enn man har trodd, sier sjeføkonomen til Dagens Næringsliv.

- Mer dueaktig

- Ikke bare kuttes renten med 25, men begrep som «negativ rente» blir brukt i pressemeldingen. I tillegg går det frem av rentebanen at Norges Bank anslår videre rentekutt, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i en oppdatering.

Han viser til at nedrevideringen i rentebanen var ventet.

- Men vi synes likevel at ordlyden i pressemeldingen er noe mer dueaktig enn det vi hadde sett for oss, skriver Syed.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at renten må være høy for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at renten må holdes lav. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg valutakursene i DN Investor

 

Les også på DN.no:

Merkevaretopp tjente 9,9 mill.

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

- Helt klart at Fed er blitt betydelig mer forsiktig

Har du fått med deg denne?

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert: