Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) fikk i 2014 en redegjørelse av DNB om deres datterselskap i Luxembourg. Departementet har fredag publisert hele redegjørelsen (ekstern lenke).

Det var VG som først omtalte saken fredag.

I redegjørelsen forklarte banken blant annet hvorfor den har virksomhet i Luxembourg, og ga blant annet uttrykk for at DNB Luxembourg ikke hjelper kundene med å unndra skatt.

Banken nevnte imidlertid ikke at DNB Luxembourg opprettet selskaper for sine norske kunder i det afrikanske skatteparadiset Seychellene, ved hjelp av stråmenn i et advokatselskap i Panama i Mellom-Amerika, skriver VG.

Teksten i redegjørelsen er i helhet utformet av DNB selv. På direkte spørsmål til seg selv om DNB Luxembourg legger til rette for at kundene kan lure penger unna beskatning i Norge svarer banken:

«Nei, DNB Luxembourg hjelper ikke kundene med å unndra skatt. Rådgiverne fungerer som diskusjons- og samtalepartnere når det gjelder finansielle spørsmål, og tilbyr lovlig og legitim skatteplanlegging for de av kundene som bor i utlandet. Det kan for eksempel dreie seg om rådgivning rundt finansieringsløsninger, grenseoverskridende transaksjoner, kompliserte arveregler og skattemessige forhold som kan være annerledes for de som er bosatt utenfor Norge».

«Beklagelig»

Aftenposten avslørte søndag at DNBs datterbank i Luxembourg har bistått kunder i å opprette 40 selskaper på Seychellene mellom 2006 og 2010.

Torsdag kveld innrømmet DNB at banken ikke ga riktig informasjon til næringsminister Monica Mæland i 2014 da hun spurte om banken hadde befatning med skatteparadiser.

- I det svaret var det ingenting som tyder på dette. Og det viser at informasjonen om de 40 selskapene ikke hadde kommet opp på det tidspunktet. Og det er jo beklagelig, sa informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til TV 2.

«Plikt til å opplyse»

I redegjørelsen vises det videre til at DNB Luxembourg har tillatelse fra Finanstilsynet til å registrere kundenes porteføljer i bankens navn i aksjonærlisten til selskaper (såkalt «nominee registrering»).

«For et norskregistrert selskap vil således både bankens og kundens navn fremkomme i VPS-registeret dersom kunden er norsk statsborger. I andre verdipapirer, for eksempel obligasjoner, vil kun bankens navn fremkomme, men banken har plikt til å opplyse om eier dersom norske myndigheter ber om opplysninger», heter det.

Videre vises det til at beskatning av nordmenn bosatt i Luxembourg reguleres av den bilaterale skatteavtalen mellom de to landene. Gjennom en endringsprotokoll til skatteavtalen har Luxembourg forpliktet seg til å gi opplysninger om nordmenns innskudd i luxembourgske banker og finansinstitusjoner. Dette innebærer at norske myndigheter kan rette henvendelser til skattemyndighetene i Luxembourg og be om slike opplysninger.

Videre stilles det spørsmål om hvorvidt det er vanskeligere for myndighetene å føre tilsyn og kontroll når virksomheten er i Luxembourg?

«Nei. Finanstilsynet i Luxembourg (CSSF) fører tilsyn med DNB Luxembourg. I tillegg har finanstilsynet i Norge full innsynsrett i alle bankens bøker og kontoregistre», svarer banken.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Uenighet i MDGs lederduo

Eksperter mener DNB kan ha brutt loven

Trøim gir gass i nytt styre

BMW med sin første ladbare luksus SUV
DN tester nye BMW X5 plugin hybrid
01:37
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.