Oppmerksomheten i rente- og valutamarkedene vil onsdag være rettet mot ordlyden i kveldens pressemelding fra den amerikanske sentralbanken om en eventuell renteheving i juni.

Nordea Markets skriver at det er null sjanse for at Federal Reserve hever renten onsdag, selv om et par av medlemmene i sentralbankens markedskomite (FOMC) ved forrige anledning mente at en renteøkning allerede i mars ville vært riktig.

«Spenningen i dag ligger i hva de sier om en eventuell juni-økning. Ordlyden pleier å være nokså lik fra gang til gang, det vi kommer til å se etter er om de denne gangen uttaler seg konkret om risikoen rundt (de globale) utsiktene», sier Nordea i sin morgenrapport.

Liten tro på heving

Markedet priser for øyeblikket inn kun en 20 prosent sjanse for juni-økning. Den sannsynligheten ventes å stige, og dollar å bli styrket, om Fed kommer ut på den litt mer haukete siden.

«For ordens skyld, vi tror neste renteøkning først kommer i desember, men risikoen rundt dette anslaget er at det kommer før», heter det i morgenrapporten.

Danske Bank Markets venter at FOMC onsdag, i samsvar med både konsensus og markedets prising, vil opprettholde rentebåndet på 0,25-0,50 prosent, og sier at det er usannsynlig med noen renteheving i juni.

«Selv om det finansielle stresset har lettet, og Kina er stabilisert, tror vi at de «duete» medlemmene er tilbøyelige til å opprettholde en forsiktig holdning, og sentralbanksjef Janet Yellen har i særlig grad lagt vekt på nedsiderisikoen i sin seneste tale», sier Danske Bank i sin morgenrapport.

Fra eurosonen kommer det onsdag tall for pengemarkedsvekst og bankenes utlån i mars, som bankens økonomer venter vil fortsette den seneste tids positive trend.

«Foruten å være en nøkkelindikator for økonomisk vekst, noterer vi at bankenes utlån nå er en viktig faktor for Den europeiske sentralbanks (ESB) TLTRO II-lån, ettersom denne avgjør om banker vil få negativ- eller nullrente på lånene», sier Danske Bank.

Nordea Markets fremholder at lange renter fortsatte litt opp tirsdag, både den tyske og den amerikanske ti-åringen var opp et par basispunkter. Den tyske handler til 0,30 prosent og den amerikanske er på 1,91 prosent.

Sterkere krone

EURNOK kom ytterligere litt ned i går på litt høyere oljepris, til 9,22.

«Målt ved I-44 (importveid kronekurs) er vi nå nesten 3½ prosent sterkere enn hva Norges Bank la til grunn i sin siste pengepolitiske rapport. Men der sa de at de reagerer mindre på nyheter som trekker ned enn vanlig. Så vi holder på vårt syn om at det skal mer til før et rentekutt skal bli aktuelt i juni allerede», sier Nordea.

Kronen er onsdag morgen svekket med om lag trekvart øre mot euro, til 9,2207, sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt halvannen øre, til 8,1623.

Euro er om lag uendret på 1,1298 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1297 dollar ved stengetid for New Yorks valutahandel sent tirsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag på 1,39 prosent, mot 1,34 prosent foregående handelsdag.

Les også:

- Bransjen står overfor utfordringer

Telenor nådde forventningene

Prosafesjefen går av  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.