Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk melder om svak produksjonsvekst de siste tre månedene. Bedriftene venter fortsatt svak vekst det neste halve året, skriver Norges Bank i en melding tirsdag.

I forrige undersøkelse, fra februar i år, meldte bedriftene samlet sett om tilnærmet nullvekst i årets første kvartal, men med utsikter til en ørliten bedring.

«Utsiktene er litt oppjustert fra februar, men kontaktene venter svak produksjonsvekst også de neste seks månedene.  Bedriftene ser for seg at etterspørselen fra oljesektoren vil fortsette å falle, mens etterspørselen fra offentlig sektor vil ta seg videre opp», heter det i en melding fra Norges Bank.

«Det er fremdeles tjenesteyting mot husholdningene og tradisjonell industri som melder om den sterkeste veksten, mens oljeleverandørene rapporterer om det kraftigste produksjonsfallet», skriver sentralbanken i .

Den såkalte produksjonsindikatoren var på 0,16 siste tre måneder, mot null i februar. Forventningene for produksjonen for neste seks måneder er på 0,28 mot 0,11 i forrige rapport. Skalaen for indikatoren går fra -5 til +5. Laveste verdi indikerer et stort fall, mens høyeste verdi indikerer kraftig vekst.

Sidelengs

Bedrifter med tilknytning til oljenæringen har vært spesielt hardt rammet av store kostnadskutt og oljeprisraset de siste årene. Etter flere år med lav aktivitet og store nedbemanningsrunder er det imidlertid tegn til bedring:

Ifølge bransjepolitisk direktør Knut Sunde i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri har deler av oljeleverandørindustrien fremdeles en lang vei frem. I denne såkalte boreklyngen i Agder foregår det fremdeles nedbemanninger. Resten av oljeleverandørindustrien «skraper bunnen». Øvrig norsk industri går «sånn noenlunde», men med veldig lite drivkraft fra den internasjonale utviklingen og størst drivkraft innenlands på grunn av svært gode tider for oppdrettsnæringen.

- Hvis man lurer på hvor norsk industri går fremover så er det et litt brokete bilde med litt ulike drivere. I sum går man vel litt sidelengs. Det er et greit bilde, sa Sunde til DN i forrige uke.

Kraftig nedgang for oljeleverandørene

Ifølge Norges Banks egen oppsummering preges de ulike sektorene i norsk næringsliv av følgende utviklingstrekk:

  • Bedriftene innen tradisjonell eksportindustri melder om moderat vekst i produksjonen. Den kraftige kronesvekkelsen de siste årene har ført til bedret konkurranseevne samtidig som flere har kommet inn på nye markeder. Kapasitetsbegrensninger i store deler av prosess- og fiskeindustrien bidrar til å dempe veksten. Bedriftene venter moderat vekst også neste seks måneder.
  • Hjemmemarkedsindustrien melder om at veksten har tiltatt litt siden februar. Det er økt etterspørsel fra bygg og anleggsnæringen, samt maritime næringer som ikke er oljerelaterte. Svekket krone hjelper også bedriftene i hjemmemarkedsindustrien mot konkurransen fra utenlandske produsenter. Bedriftene venter moderat vekst også neste seks måneder.
  • Oljeleverandørene opplever fremdeles betydelig nedgang, på linje med nivået i februar. «Bedriftene viser til store kostnadsreduksjoner og lav investeringsvilje i oljesektoren. Utsiktene er noe forverret fra februar, og bedriftene venter et betydelig aktivitetsfall det neste halve året, skriver Norges Bank i rapporten.
  • Bygg- og anleggssektoren melder om moderat vekst siste tre måneder. Dette er noe høyere enn i februar og i tråd med forventningene den gangen. Bedriftene venter ytterligere oppgang neste seks måneder. «Det er særlig økt boligbygging og offentlige investeringer som bidrar til å løfte veksten. Fortsatt melder kontaktene om store regionale forskjeller, og boligbyggingen på Sør- og Vestlandet faller videre», skriver Norges Bank.
  • Varehandelen har økt omsetningsvolumet moderat, og veksten har økt litt fra forrige runde. Samlet venter kontaktene moderat vekst også de neste seks månedene, ifølge Norges Banks rapport.
  • Tjenesteytende næringer opplevde samlet sett noe vekst de siste tre månedene. «Etterspørselen fra husholdningene er fortsatt sterkere enn fra næringslivet, og bedriftene innenfor husholdningsrettede tjenesteyting oppgir at en svekket krone har bidratt til at aktiviteten øker moderat». I tjenesteyting mot næringslivet melder bedirftene om fallende etterspørsel fra oljenæringen.  Kronesvekkelsen og økte offentlige investeringer bidrar imidlertid til å holde aktivitetsnivået oppe. Samlet ser næringen for seg noe vekst også det neste halve året, heter det i rapporten fra Norges Bank.

 

Følg markedene med DN Finans

Les også:

- Er blitt dyrere for nordmenn å reise

Skyhøy Brexit-frykt i valutamarkedet: Kan ende med lettelsesrally eller finansuro

Her er alt du trenger å vite om britenes historiske valg (DN+)

Derfor bør du selge i dag  

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:
 

Siste episode av DNs podkast:

Episode 11: Dette må du vite om "brexit", milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.