Veksten i norsk økonomi kommer til å forbli svak også fremover, etter flere kvartaler med tilnærmet nullvekst. Det er konklusjonen i Norges Banks regionale nettverk, som er en undersøkelse blant bedrifter i alle næringer over hele landet.

Det er fortsatt store forskjeller mellom næringene. Oljeleverandørene er fremdeles tungt preget av kostnadskutt og oljeprisfall, mens det går bedre andre steder.

- Hovedbildet er at det ikke går så gærent i resten av økonomien, men at det går veldig dårlig i oljeleverandørindustrien, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Etter tilnærmet nullvekst mot slutten av fjoråret og inn i årets første kvartal, indikerer nettverksrapporten nå en vekst i norsk fastlandsøkonomi på moderate 0,08 prosent i andre kvartal og 0,14 prosent i tredje kvartal, ifølge Nordeka-analytikeren.

Peker forsiktig opp

Derfor er det kanskje litt tidlig å konkludere med at bunnen er nådd i norsk økonomi.

- Det peker forsiktig opp, men helt marginalt. Med all mulig hensyn til usikkerheten i disse tallene så kan det godt bli nullvekst igjen i andre kvartal.

- Men det kunne gått videre ned. Hvis det skal tale for noe, så er det at bunnen er nådd, men vi er veldig nær null også i annet kvartal, sier Bruce.

Ifølge sjefanalytikeren tyder derfor det meste fortsatt på at vi har lagt det verste bak oss. Etter flere år med kraftige fall i oljeinvesteringene, er det nemlig utsikter til mindre nedgang neste år.

- Jeg synes mange av de andre næringene rusler og går slik de har gjort siden 2014, før oljefallet. Det åpner for håpet om at veksten kommer opp når oljenæringene faller mindre, sier Bruce.

Stor usikkerhetsfaktor

Selv om nettverksrapporten indikerer en liten vekstbedring, er utviklingen svakere enn Norges Bank har sett for seg. Bruce tror derfor at sentralbanken leverer rentekuttet i september, slik det er skissert i rentebanen.

- Oljeprisen er litt høyere, men kronen er også litt sterkere. Og økonomien går omtrent som ventet. Sånn sett ligger alt til rette for at det blir rentekutt i september.

Et brennhett boligmarked med en prisvekst som ligger godt over Norges Banks eget anslag

- Det er klart det er noen diskusjoner omkring det som skjer i boligmarkedet. Hvor mye vekt de legger på det er den store usikkerheten før junimøtet, sier Bruce.

Kan bli bedre utsikter

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets konkluderer også med at utsiktene for den økonomiske veksten er nøytral for Norges Banks rentesetting.

- Alt i alt har fastlandsøkonomien flatet ut over de siste tre kvartalene og fremdriften har vært noe svakere enn Norges Bank har forventet. Og fremover peker nettverket i retning av vekst som er noe lavere enn Norges Banks estimater, skriver Hov i en oppdatering til kundene tirdsag.

Samtidig peker han på at finanspolitikken fremover vil bli mer ekspansiv enn Norges Bank har lagt til grunn. Effektene vil først komme til syne i andre halvår i år og Hov tror ikke bedriftene i nettverksundersøkelsen har tatt fullt høyde for dette i sine svar om de videre vekstutsiktene.

- Dermed kan man argumentere for at vekstutsiktene de kommende kvartalene er noe bedre enn rapportert i den siste rapporten fra nettverket, skriver Hov.

Følg markedene med DN Finans

Les også:

- Er blitt dyrere for nordmenn å reise

Skyhøy Brexit-frykt i valutamarkedet: Kan ende med lettelsesrally eller finansuro

Her er alt du trenger å vite om britenes historiske valg (DN+)

Derfor bør du selge i dag  

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:
 

Siste episode av DNs podkast:

Episode 11: Dette må du vite om "brexit", milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.