Kjerneinflasjonen (KPIJAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, var opp 0,4 prosent fra midten av april til midten av mai, viser konsumprisindeksen fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) fredag.

Dette tilsvarer en oppgang på 3,2 prosent på årsbasis.

På forhånd var kjerneinflasjonen ventet å stige med 0,3 prosent på månedsbasis og 3,1 prosent på årsbasis, ifølge TDN Finans.

- Utfallet var omtrent som ventet, og helt i tråd med Norges Banks anslag, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til DN.

- Inflasjonen er for tiden veldig sterkt påvirket av svekkelsen av kronen. Det kan skape litt svingninger, men vurderingen er likevel at inflasjonen skal avta på litt sikt, sier han.

- Prisøkning på flyreiser

Samlet inflasjon, konsumprisindeksen (KPI), steg 0,3 prosent fra april til mai og 3,2 prosent på årsbasis. Dette var ifølge TDN Finans som ventet.

- En av årsakene var prisøkning på flyreiser, og både innenlands- og utenlandsflygninger viste prisoppganger. Økningen må ses i sammenheng med måletidspunkter for flyreiser som sammenfalt med langhelger i mai, skriver SSB i en melding.

Også Aamdal viser til at det i perioden var pinse.

- Dette drar opp inflasjonen noe, sier han.

Ulik utvikling

Prisene på klær og sko viste en samlet oppgang på 0,5 prosent fra april til mai, og fortsetter dermed den svakt oppadgående trenden siden bunnivået i august 2014, opplyser SSB.

Videre viser byrået til en svak prisøkning på matvarer. Det var særlig økte priser på frukt og grønnsaker som trakk indeksen opp sist måned. Prisnedganger på kjøtt og meierivarer dempet oppgangen, skriver SSB.

Få reaksjoner

Kronen svekket seg noe i forkant av publiseringen av tallene og styrket seg idet tallene ble publisert. 

- Nå er imidlertid dette kommet tilbake. Det er en del volatilitet og ingen tydelig retning, sier Aamdal.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.