Samtlige 12 økonomer venter at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent på rentemøtet torsdag 23. juni. Videre venter de fleste at sentralbanken vil indikere et rentekutt i løpet av høsten, i tråd med Norges Banks rentebane fra mars.

Det viser estimater innhentet av TDN Finans.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag 23. juni klokken 10:00.

Mener risikoen er redusert

Siden mars trekker en høyere oljepris og en mer ekspansiv finanspolitikk i retning av uendret styringsrente, mener økonomene. Samtidig ser nedsiderisikoen for lavere vekst ut til å ha avtatt, mener noen.

På den andre siden trekker en sterkere krone, høyere påslag i pengemarkedet enn ventet og lavere renter ute i retning av en lavere rentebane.

- Norges Bank har den seneste tiden fokusert på risikostyring og de har handlet ut i fra en vurdering om å dempe nedsiderisikoen for veksten og å ligge i forkant. Det vi har sett siden mars-rapporten er høyere oljepriser, en mer ekspansiv finanspolitikk, samtidig som økonomiske indikatorer og data har vist at vekstmomentet har bedret seg. Dette tyder på at nedsiderisikoen har blitt redusert. I et sånt scenario bør Norges Bank velge å holde renten uendret, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.

Tror døren holdes åpen

Blomgren får støtte av blant annet sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Han mener også at utviklingen i arbeidsmarkedet vil være avgjørende for om Norges Bank kutter renten ytterligere.

- Utviklingen i boligprisene er også en faktor som gjør at Norges Bank ikke ønsker å kutte renten nå. Vi har indikasjoner på at økonomien finner feste, men arbeidsmarkedet kan bli verre, og det er ingen grunn for at de ikke skal signaliserer ytterligere rentekutt. Vi tror de holder døren åpen for det, sier Andreassen til TDN Finans.

Tror på nærmest uendret rentebane

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets og Handelsbanken Capital Markets mener at utviklingen siden mars har vært i tråd med forventningen, og de venter ikke store endringer i rentebanen som legges frem torsdag.

Aamdal tror at oppgangen i rentebanen i 2019 ikke blir hurtig som tidligere indikert, at Norges Bank vil prise fullt inn et rentekutt i løpet av høsten, og at de vil beholde nedsiden for ytterligere ett kutt i banen. Han får støtte av Handelsbanken-økonomene.

Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets tror også at de legger frem en rentebane som er ganske lik den fra mars.

- Jeg tror ikke renteprognosen bunner ut på 0,25 prosent, men litt under. Jeg tror de ønsker å indikere at risikoen er på nedsiden, og det er av hensyn til kronen, sier Bruce til TDN Finans.

Tilsier en høyere rentebane

Blomgren i SEB mener at det denne gangen er knyttet stor usikkerhet til rentebanen. Hun viser til at de faktorene som normalt påvirker rentebanen, som renter ute, rentepåslag og kronen trekker i retning av en lavere rentebane, men at den reduserte nedsiderisikoen for norsk økonomi bør resultere i en mindre dueaktig rentebane.

- Risikovurderingen er vanskelig å fange opp i de faktorer som normalt påvirker rentebanen. Utviklingen i Norge siden mars-rapporten tilsier en høyere rentebane på kort sikt, og vi tror de tar bort den sannsynligheten på 20 prosent for en nullrente som ligger inne fra mars, sier Blomgren.

Blomgren sier at rentemøtet i Norges Bank vil komme litt i skyggen av folkeavstemningen i Storbritannia, som også holdes torsdag, og hun mener at det kan bli større markedsutslag enn normalt ved overraskelser på grunn av lavere likviditet.

Meglerhusenes renteprognose

Prognose for rentenivå etter juni-møtet, samt prognose for hvilken sannsynlighet Norges Banks legger inn for nytt kutt i sin nye rentebane som presenteres på juni-møtet

Kilde: TDN Finans

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Disse fondene har best avkastning: Her er årets beste fond dnPlus (+)

Truer Oslo som internasjonalt knutepunkt: Passasjeravgift truer rullebane dnPlus (+)

Sjeiker følte seg lurt av norsk investor: Kjøpte rigg for 40 millioner, solgte til sjeiker for 230 mill dnPlus (+)

- Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.