I forrige uke hevet Norges Bank rentebanen og holdt styringsrenten uendret. Sannsynligheten for en nullrente innen utgangen av året, som var i rentebanen som ble lagt frem i mars, er nå tatt vekk.

Dagen etter Norges Banks rentebeslutning, ble imidlertid brexit en realitet. Nå venter både Handelsbanken Capital Markets og Danske Bank Markets at sentralbanken vil kutte styringsrenten til null innen året er omme.

Da Norges Bank la frem sin rentebeslutning og Pengepolitisk rapport torsdag i forrige uke, hadde sentralbanken lagt til grunn at Storbritannia ville forbli i EU.

- Rimelig å vente negative renter

- Ettersom utfallet ble noe ganske annet, er også risikoen for norsk økonomi og dermed nøkkelrente på nedsiden av Norges Banks prognoser, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en rapport fra meglerhuset.

Det er grunnen til at meglerhuset nå ser for seg at det kommer et rentekutt til 0,25 prosent i september, med et ytterligere kutt til 0,00 prosent i desember.

- Slik vi ser det, er det fremdeles rimelig å vente negative renter i løpet av neste år, skriver Hov.

Også Danske Bank Markets tror at styringsrenten vil bli kuttet til null i desember.

Meglerhuset fremholder at Norges økonomi vil bli negativt påvirket av brexit, som følge av svakere vekst hos våre handelspartnere, kommer det frem i en rapport fra meglerhuset.

Dermed mener økonomene i Danske Bank Markets at det vil bli nødvendig med ytterligere rentekutt, for å bevare en svak valutakurs for å styrke Norges konkurransekraft.

Mer ekspansive

Meglerhusene venter at også andre sentralbanker vil bli mer ekspansive fremover.

Handelsbanken Capital Markets venter at sentralbanken i Japan (BoJ) i juli vil komme med ytterligere lettelser. Det vises til at japanske yen har blitt betydelig styrket etter brexit-resultatet, og at det allerede før brexit var ventet nye tiltak fra BoJ.

- Hva gjelder Bank of England (BoE) dreier spekulasjonene seg om ”når” og ikke ”hvis” det vil komme et rentekutt, skriver Hov.

Danske Bank Markets venter at BoE vil kutte renten fra nåværende 0,50 prosent til 0,00 prosent. Meglerhuset venter dessuten ytterligere lettelser utover rentekutt.

Økonomene i Danske Bank Markets venter også at den europeiske sentralbanken ECB vil øke sine obligasjonskjøp til 100 milliarder euro per måned.

USA-renteheving skyves frem

Hov i Handelsbanken peker på at markedsforventningene til en renteheving fra den amerikanske sentralbanken Fed har blitt skjøvet lenger frem i tid etter brexit-resultatet.

- I skrivende stund er ikke neste heving priset fullt inn før utgangen av 2018, skriver han.

Også Danske Bank Markets peker på at Feds renteheving blir skjøvet frem. Meglerhuset tror ikke Fed vil øke renten før i juni neste år.

Les mer på DN.no:

Bandak-konsernet overende

Etter å ha hjerteovervåket 200 idrettsutøvere er Jarle Holt overrasket over funnene: – Enkelte er nesten som narkomane

Øystein Stray Spetalen med tirade mot Aftenpostens Panama Papers-artikler  

DNs boligpanel Varsler kraftig prisvekst i årevis dnPlus (DN+)

Norges 500 største bedrifter: Verste år siden finanskrisen dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.