Da bjellen på Wall Street ringte og markerte slutten på handelsdagen fredag, avsluttet USA-børsene til sitt hittil beste nivå i år.

S&P 500-indeksen snuste på rekorden fra 21. mai i fjor på 2,130.82 poeng. Den endte til slutt på 2,129.90, og bidro til at de amerikanske børsene nå ligger og vaker omkring sine høyeste nivåer noensinne.

Les også: Jobbhopp satte fart i børsene

Oppgangen i aksjemarkedet kom etter at nye sysselsettingstall (non-farm payroll) for juni viste seg å være langt bedre enn ventet. Det var ventet 180.000 nye jobber i USA i den første sommermåneden. Den foreløpige fasiten er 287.000 nye sysselsatte utenom landbruket. Selv om dette tallet kan bli justert kraftig er det en sterk indikator på at veksten i amerikansk økonomi holder seg oppe.

Jobbtallene er en av flere indikatorer som i det siste har overrasket positivt. Storbanken Citi har en indeks som måler økonomiske overraskelser. Den peker nå kraftig oppover.

Men til tross for at de økonomiske indikatorene peker oppover fortsetter rentene å falle. Renten på ti-årige statsobligasjoner i USA falt fredag til 1,36 prosent, som er det laveste som er notert. Vanligvis stiger renten når de økonomiske utsiktene bedrer seg. Da venter investorene at sentralbanken skal sette opp styringsrenten for å kontrollere at inflasjonen ikke tar seg kraftig opp.

Samtidig faller statsrentene i USA.

Forrige måned nådde Lavere renter i USA .

Dette har aldri skjedd tidligere, ifølge Bloomberg.

- Det er en unormal situasjon. At rentemarkedet venter lave renter lenge samtidig som aksjemarkedet går så bra, er spesielt, bekrefter sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Elin Høyland)

Lavrenteverden

- Det som skjer, er at fastrentene reflekterer det folk tror vil skje: nemlig at rentene vil være lave veldig lenge. Normalt tenker man at lave renter er «dårlig» økonomi, og går ut av børsene. Men det er ikke det som skjer nå, forklarer sjefanalytikeren.

Han tror markedet anser dagens rentesituasjon som et formelt skifte, og handler deretter. I dag ser vi lave renter nærmest «overalt».

- Vi går inn i en lavrenteverden uten at det er et uttrykk for at det går dårlig i økonomien. Det har lenge vært ventet at rentene skal være lave lenge. Men nå venter vi lave renter enda lengre, sier Bruce.

Hvor markedet tidligere så for seg minirenter i tre-fire år, er forventingen nå at disse vil holde seg lave i nærmere ti år, tror Bruce.

Sårbar økonomi

En såkalt «lavrenteverden» er ikke risikofri. Bruce frykter at verdensøkonomien vil bli mer sårbar får nye sjokk og nedsider.

Hvis renten, som er et viktig virkemiddel i økonomiske nedgangstider, allerede er lav når en krise inntreffer, vil det bli enda vanskeligere å tøyle situasjonen.

- Det at man nå ser for seg en økonomi som skal ha lave renter i veldig lang tid, er ikke beroligende. Det er på en måte skummelt, fordi det betyr at man ikke har mye mer ammunisjon hvis økonomien begynner å gå dårligere. Man greier ikke å presse de lave rentene lengre ned med kvantitative lettelser, forklarer Bruce.

Men aksjemarkedet er tydeligvis ikke bekymret, legger han til.

- De er glade for lave renter betyr at man kan lånfinansiere aksjekjøp billig lenge, sier Bruce.

Brexit vil påvirke

Hvorvidt børsene vil fortsette å stige er imidlertid vanskelig å vite. Det vil blant annet avhenge av hvordan økonomien utvikler seg i både USA og Europa fremover.

De amerikanske arbeidsmarkedstallene som kom fredag kan tyde på at situasjonen er i ferd med å bedre seg i USA, mener Bruce.

I Europa vil konsekvensene av britenes brexit være avgjørende.

- For Europa er det helt avhengig av hvordan effektene av en brexit blir på tillit og investeringslyst i europeiske bedrifter. Politisk uro er negativt for aksjemarkedene, sier Bruce.

Også USAs sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve har signalisert at hun vil avvente ny heving av styringsrenten til brexit-effektene blir tydelige.

Sannsynligheten for en renteøkning innen september er fredag 9,8 prosent, ifølge Bloomberg data. Torsdag var sannsynligheten 2,0 prosent, skriver TDN Finans.

 

Les også: Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

Vippser inn 30 prosent flere kunder

Sommerens beste bokser

 

Se DNtv:

- Din riktige løpsteknikk kommer av seg selv
Tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen (60) mener flere bør fokusere på å komme i bedre form - enn å løpe "riktig".
00:59
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.