Flere økonomer mener situasjonen med lav vekst og lav inflasjon - til tross for historisk store innsprøytinger av kapital i markedene - er et verdenshistorisk eksperiment.

Hvis for eksempel den europeiske sentralbanken på et tidspunkt skulle trekke seg ut som kjøper av statsobligasjoner, kan det få uoverskuelige konsekvenser, advarer seniorstrateg Tine Choi i Nordea.

- Det er som en ketchup-flaske, og hvis det for alvor går hull så risikerer vi hyperinflasjon. Skjer det vil rentene eksplodere, sier Choi overfor Finans.dk.

Advarslene florerer

«Dæm kainn' itj gå på null» sa skøyteikonet Hjallis, da han ble spurt om hvor mye verdensrekordtidene kunne falle. Lenge trodde man det samme om renter. De kunne ikke bli null, og i hvert fall ikke negative.

Men det var før verdens største sentralbanker kom på banen etter finanskrisen.

Ved massiv innsprøyting av «nytrykte» penger og storstilte oppkjøp av statsobligasjoner ble rentene verden rundt presset til bunns i et forsøk på å få fart på økonomiene igjen.

Så langt mener mange det ikke har hatt ønsket effekt, slik det blant annet påpekes i en Forbes-artikkel nylig (ekstern lenke), og advarslene mot politikken som sentralbankene har ført er stadig tiltagende.

 

- En supernova

Seniorstrateg Choi i Nordea sier til Finans.dk at obligasjonskursene nå er så oppblåste at markedet må leve med risikoen for en regelrett obligasjonskollaps.

Det er ikke bare i Europa man finner obligasjoner med negativ rente. I juni anslo kredittvurderingsselskapet Fitch at total utestående statsgjeld i verden med negativ rente passerte 10.000 milliarder dollar i mai (84.500 milliarder kroner). Til og med selskapsobligasjoner verdt 300 millioner dollar har nå negativ rente.

En annen som er mildt sagt skeptisk til utviklingen er Bill Gross, grunnleggeren av verdens største renteforvalter Pimco.

«Globale renter er de laveste på 500 år med historie. 10.000 milliarder dollar med statspapirer med negativ rente. Dette er en supernova som vil eksplodere en dag», mener han, ifølge Fortune.

Villige til å betale

Etter brexit-avstemningen i Storbritannia har ifølge Finans.dk 48 prosent av alle europeiske statsobligasjoner negativ rente, mot 37 prosent før avstemningen.

Det betyr at obligasjoner for rundt 4.000 milliarder euro (37.400 milliarder kroner) har negativ rente. Kjøperen av disse obligasjonene er altså villig til å betale for å få låne ut pengene sine.

Men det kan som Finans.dk skriver bare skje så lenge det finnes en kjøper, og den kjøperen er den europeiske sentralbanken ECB.

«Når man kjøper en obligasjon med negativ rente gjør man det i forventning om at kursene stiger (at den negative renten skal bli enda høyere, red. anm.). Hvis den virkelig store kjøperen trekker seg, hva skjer da?», spør Choi retorisk.

Følg markedene med DN Investor

Les også: Spår total kollaps av hele pengesystemet i verden

 
Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere  

 

Åtte naboer gikk sammen: La 20 mill. i potten for å stoppe utbyggere dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Flyr tre meter fra turistveien

Flyr tre meter fra turistveien
Bli med når basehopper Tom Erik Heimen flyr ned Bispen, Trollstigen i 170 km/t.
01:43
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her