Flere meglerhus har den siste tiden ment at bunnen er nådd i norsk økonomi og at Norges Bank vil droppe det tidligere varslede rentekuttet i september.

Økonomene i Danske Bank Markets tror imidlertid det er for tidlig å avlyse et rentekutt fra Norges Bank, og mener en halvering av styringsrenten i september fortsatt er innen rekkevidde.

Norges Bank vil offentliggjøre sin neste rentebeslutning 22. september. I juni varslet sentralbanken at styringsrenten ville bli kuttet til rekordlave 0,25 prosent - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.

Ifølge Danske Bank Markets har nyhetene siden det kommet inn på begge sider, men at det såkalte renteregnskapet kun viser en liten oppjustering siden juni.

Rentekuttet vil føre til at kronen svekkes noe fra dagens nivåer, kommer det frem i en fersk rapport fra meglerhuset.

Risiko for svakere krone

I rapporten påpeker økonomene at kronen har blitt styrket gjennom sommeren, som følge av høyere norske renter samt høye inflasjonstall.

Økonomene mener Norges Bank er klar over at den risikerer å få en enda sterkere krone dersom den lar være å kutte renten i september.

Meglerhuset venter at sentralbanken vil kutte renten og/eller tilføre likviditet i markedet.

- Derfor ser vi en risiko for en svakere krone fremover, skriver analytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank Markets i rapporten.

Dette er Danske Banks valutaprognoser:

Høye pengemarkedspåslag

Lomholt viser samtidig til at den norske pengemarkedsrenten med løpetid på tre måneder har blitt høyere gjennom sommeren, og at dette kan gjøre det vanskelig for Norges Bank ikke å kutte renten.

Pengemarkedsrenten, også kalt nibor, er renten på lån mellom bankene. Ettersom de fleste boliglån i Norge er lån med flytende rente, har rentene i pengemarkedet større betydning for norske husholdninger enn for husholdninger i de fleste andre europeiske land.

Torsdag ble tre måneders nibor kvotert til 1,08 prosent, mens styringsrenten er på 0,5 prosent.

Differansen mellom nibor og styringsrenten, som kalles pengemarkedspåslag, er nå på nærmere 60 basispunkter. Norges Bank har sett for seg et gjennomsnittlig påslag i tredje kvartal på 28 basispunkter.

- Økningen i nibor-påslagene kan faktisk føre til en pengepolitisk innstramming dersom rentene holdes uendret, ved at bankene da sannsynligvis kommer til å øke sine utlånsrenter, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets i rapporten.

Tror bunnen er nådd

DNB Markets er blant meglerhuset som tror sentralbanken vil holde renten uendret i september.

I en fersk rapport denne uken konkluderer meglerhuset med at nedturen er over for norsk økonomi.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets venter at kronen skal styrkes fremover, og at den norske valutaen ikke er like avhengig av en høyere oljepris for å styrkes.

- De fundamentale forholdene er i ferd med å stabilisere seg, som reduserer nedsiderisikoen i forhold til vekst. Vi forventer også at nøkkeltallene kommer til å bedre seg gjennom andre halvår, påpeker Østnor.

Følg markedet med DN Investor

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Les også:

Stortingsrepresentant ulovlig pågrepet

Telenor-sjef Sigve Brekke: Vimpelcom-salget er «i en planleggingsfase»

Blir størst i byggevarebransjen dnPlus  (+)

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.