En regelendring for amerikanske pengemarkedsfond er med å drive opp norske pengemarkedsrenter.

Nibor er en funksjon av amerikanske pengemarkedsrenter, og settes ved at norske banker blir stilt spørsmålet hva vil det koste å finansiere deg i amerikanske pengemarkedsrenter og veksle det om til norske kroner.

Regelendringen som trer i kraft 14. oktober har gjort at investorer har flyttet rundt 500 milliarder dollar fra pengemarkedsfond til korte statspapirer, ifølge porteføljeforvalter for norske renter Torolv Herstad i Alfred Berg.

- Dette har ført til økte pengemarkedsrenter, og til en høyere nibor, sier han til TDN Finans.

Usikker påvirkning

Herstad sier at dette helt klart vil ha innvirkning på Norges Banks rentesetting, men hvor stort gjennomslaget blir avhenger av hvorvidt sentralbanken anser spreadutgangen som vedvarende eller midlertidig.

Rentepåslaget fra styringsrenten til nibor var mandag på historisk høyt nivå rundt 55 basispunkter.

- Jeg tror det kommer en delvis reversering av denne bevegelsen. Hvis man tror at dette er midlertidig vil det ikke ha så stor betydning for Norges Bank, men denne effekten gjør det helt klart lettere for Norges Bank å kutte renten, sier Herstad.

 

Les også:

- Markedene vil lete med lys og lykte

Prognose: Her faller boligprisene for første gang siden 2009

Stordalen kåret til mest lysende forretningshode

 

Se på DNtv:

Ikke dra hit hvis du har høydeskrekk
Denne helgen åpnet verdens lengste hengebro med glassbunn som gir deg en luftig opplevelse 300 meter over bakken.
00:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.