Aktiviteten i norsk økonomi kommer til å ta seg opp igjen i årene som kommer, varsler Statistisk sentralbyrå i prognoserapporten Økonomiske analyser som ble lagt frem torsdag.

I år venter imidlertid SSB en vekst i norsk fastlandsøkonomi på moderate 0,9 prosent. Til sammenligning var veksten ifjor på 1,1 prosent, det svakeste siden finanskriseåret 2009.

Neste år vil imidlertid utviklingen snu.

LES OGSÅ: Venter svakere boligprisvekst

Bunnen nærmer seg

«Konjunkturbunnen etter oljenedturen nærmer seg. Oljeprisen har kommet klart opp fra svært lave nivåer tidlig i 2016, men de negative impulsene fra petroleumsvirksomheten er fortsatt store. Etter om lag nullvekst gjennom andre halvår i fjor, har veksten ifastlandsøkonomien tatt seg litt opp gjennom første halvår i år», skriver SSB i rapporten.

SSB peker på at aktiviteten har tatt seg opp som følge av at investeringene i fastlandsnæringene har vokst samtidig som det har vært en markert økning i boligbyggingen. Et mindre fall i petroleumsinvesteringene, redusert fall i eksporten av tradisjonelle varer og markert nedgang i importen er andre viktige faktorer bak utviklingen.

Tidligere denne uken viste Norges Banks regionale nettverksundersøkelse, som er en undersøkelse blant norske bedrifter som gjennomføres flere ganger i året, at det er utsikter til bedring i samtlige bransjer i næringslivet. Flere økonomer konkluderte dermed med at bunnen er passert for norsk økonomi.

Omslaget kommer tidlig neste år

SSB peker også på at konjunkturnedgangen er i ferd med å ebbe ut.

«Det er imidlertid alltid stor usikkerhet knyttet tilutviklingen i siste kvartal og i våre beregninger kommer omslaget til konjunkturoppgang først i begynnelsen av 2017», skriver statistikkbyrået i rapporten.

Omslaget drives frem av de samme faktorene som har stått bak vekstøkningen så langt i år:

  • Redusert fall i oljeinvestering­ene
  • Høy boligbygging
  • Økt eksport og svak import­utvikling

«Den ventede eksportøkningen hengersammen med bedringen i konkurranseevnen, men følger også av en litt høyere internasjonal vekst», skriver SSB.

Litt lenger ut i oppgangen vil utviklingen i investeringene i fastlandsnæringene og konsumet i husholdningene bidra mer til utviklingen.

Neste år venter SSB at veksten i fastlandsøkonomien igjen kommer over to prosent. Byrået venter at også de påfølgende årene vil gi en vekst i fastlands-bnp på like i overkant av to prosent.

 

Oljesmellen dempes

SSB regner med at oljeprisen vil ta seg forsiktig opp fremover og at oljeinvesteringene vil stabilisere seg i løpet av 2017 for å deretter begynne å stige litt igjen.

Årets investeringer er ventet å vise en nedgang på 19,1 prosent sammenlignet med fjoråret. Neste år vil de falle åtte prosent fra årets nivå, før de stiger med 1,0 prosent i 2018 og med 1,8 prosent i 2019.

Arbeidsledigheten er ventet å nå en topp på 4,7 prosent som årsgjennomsnitt i år målt ved arbeidskraftundersøkelsen (aku). Deretter vil den gå litt ned etter hvert som sysselsettingen tiltar.

Nedgangen ventes å stoppe opp på rundt 4,3 prosent mot slutten av 2017, etter hvert som arbeidstilbudet begynner å ta seg opp.

Ingen renteøkning før i 2019

SSB peker på at lav vekst og høy arbeidsledighet isolert sett taler for ytterligere kutt i styringsrenten, mens den høye inflasjonen og høy boligprisvekst trekker i motsatt retning.

Men byrået venter altså at veksten vil ta seg opp og at arbeidsledigheten vil falle tilbake fra en topp i år. Samtidig venter det at den underliggende inflasjonen faller tilbake og at boligprisveksten dempes i årene som kommer.

«Vi legger derfor til grunn uendrede renter de nærmeste årene med en svak økning først i 2019», skriver SSB i rapporten.

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.