Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
- Kan en sånn situasjon vedvare, spør. Kjetil Melkevik, leder for institusjonelle kunder i Holberg Fondene. Arkivbilde. Foto: Eivind Sennest
- Kan en sånn situasjon vedvare, spør. Kjetil Melkevik, leder for institusjonelle kunder i Holberg Fondene. Arkivbilde. Foto: Eivind Sennest les mer

Boligmarkedet

Her er grafen som «skriker boligboble»

Mens reallønnsutviklingen i Norge har vært nesten flat de siste 13 årene, har leilighetsprisene i Oslo steget hele 162 prosent.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Er det holdbart over tid.

Det spør Kjetil Melkevik, leder for institusjonelle kunder i Holberg Fondene. Han har laget en graf som sammenligner reallønnsutviklingen i Norge og prisutviklingen på leiligheter i Oslo.

Den viser at siden 2003 har reallønnsutviklingen nesten vært flat i Norge, mens leilighetsprisene i Oslo har steget 162 prosent.

- På en måte er dette grafen som skriker boligboble. Samtidig kan man ikke identifisere en boble før den har sprukket. Ingen kan med sikkerhet hevde at dette er en boble, sier Melkevik.

Han forteller at hensikten med å lage grafen er å stille spørsmålstegn ved om denne utviklingen kan fortsette.

- Kan en sånn situasjon vedvare? Der man har voldsom økning i leilighetsprisene mens reallønnsutviklingen ikke holder tritt med det, spør Melkevik.

- Det er reallønnen man lever av, legger han til.

- Ganske voldsom stimulus

Han mener det lave rentenivået gjør miksen ekstra farlig.

- Gratis penger i banken har vært en stimulus som er ganske voldsom, sier Melkevik.

- Hvis man ser for seg en tid med renteøkninger og at bankene blir pålagt strengere krav, at prisen på penger og prisen på kreditt vil øke, da tar man foten av den viktigste gassen og viktigste impulsen mot boligprisutvikling, legger han til.

Tallene for reallønnsutvikling Melkevik benytter er etter inflasjon og valutajustert. Selv før valutajusteringen er reallønnsutviklingen svak sammenlignet med prisutviklingen på leiligheter. Reallønnsutviklingen etter valutajustering er rundt 20 prosent vekst på 13 år, mens den er rundt 40 prosent vekst før valutajustering.

- Kjøpekraften og reallønnsutviklingen har blitt redusert. Vi har blitt mer konkurransedyktige mot utlendinger, sier Melkevik.

- Etablert sannhet som er spesiell

Han er bekymret for nordmenns holdning til boligprisutviklingen.

- At det begynner å bli en etablert sannhet at boligprisene bare kan stige, det høres spesielt ut, sier Melkevik.

- Mange har hatt gleden av å kjøpe dyrere boliger med lånte penger. Så får vi se hvor lenge det varer, legger han til.

Saken fortsetter under grafen.

 

Flere advarer

Statistisk sentralbyrå (SSB) venter fire nye år med boligprisvekst i Norge, men vekstkurven blir slakere om noen år, viste nylig en rapport fra byrået.

Her kom samtidig SSB-forsker Torbjørn Eika med en advarsel:

- Selv om det ikke skulle være en boligprisboble i norsk økonomi, kan vi allikevel oppleve et kraftig fall i boligprisene.

I rapporten tegner SSB opp to scenarier som vil gi boligprisfall; økt rente og innstramming i kredittgivingen.

Etter en prisoppgang på 2,7 prosent i august, har boligprisene i Oslo steget hele 16,3 prosent siste 12 måneder, ifølge Eiendom Norge.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse uttalte i sommer at boligmarkedet preges av «litt bobletendenser». Han har ikke endret mening.

- Boble eller ikke - det er ikke så viktig hva vi legger i begrepet. Det som er viktig, er at et boligprisfall får store konsekvenser for dem som har mye gjeld og for norsk økonomi, sa Bjørnstad til DN i forrige uke.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

 

Økonomi Bolig Boligmarkedet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.