Oppmerksomheten i rente- og valutamarkedet er onsdag kveld rettet mot USA og signalene fra den amerikanske sentralbankens rentemøte.

Og som de fleste ventet: Federal Reserve valgte å holde renten uendret.

I sin uttalelse sier Fed-komiteen at de har bestemt seg for å vente på «ytterligere bevis på fortsatt fremgang». Derfor rørte de ikke renten denne gang.

Feds såkalte «dot plot» viser at sentralbanken forventer en litt langsommere fart i renteøkningen i USA de neste årene.

Men Fed hinter kraftig om at det kan komme en renteøkning før årsskiftet.

Tre medlemmer av Fed-komiteen FOMC ønsket å heve renten allerede i dag. Men de ble nedstemt av flertallet, som venter på flere sikre tegn i utsiktene fremover på at økonomien er på rett vei.

Les hele uttalelsen til FOMC her (ekstern lenke).

FOMC peker på at arbeidsmarkedet fortsetter å styrke seg og veksten i den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp fra et beskjedent tempo i første halvår.

USA-børsene stiger på uttalelsene.

Inflasjonen er fortsatt under 2 %-merket, business-investeringene «forblir softe» og husholdningenes forbruk har «vært i sterk vekst», påpeker Fed.

I et lengre løp tar Fed nok engang ned estimatet for økonomiens årlige vekstpotensial fra 2 til 1,8 prosent.

- Ikke gitt at det blir renteøkning i desember

Luke Bartholomew, en investeringssjef i Aberdeen Asset Management, sier i en kommentar at møtet handlet om å sette scenen for et desemberhopp.

Men det er absolutt ingen garanti for at renteøkningen kommer da, understreker han ifølge Marketwatch:

- Vi har vært i situasjonen før, at Fed har ladet geværene - men så ombestemt seg i siste minutt. Mellom nå og desember er det valg i USA. Det kan skape betydelig markedsvolatilitet. Bare forventningen om en renteøkning i desember kan være nok til å skape en markeds-selloff, som kan føre til at Fed legger planene sine på is, sier han.

Robert Brusca i FAO Economics sier til Marketwatch at han kan peke på en rekke indikatorer som tilsier en økonomi som ikke kan håndtere en renteøkning.

Står overfor et dilemma

Et viktig debattema på rentemøtet var ventet å være forholdet mellom arbeidsledighet i USA og inflasjonsutsiktene i landet.

Les mer her: Analytikere: Dette er sentralbankens dilemma

- Mens arbeidsmarkedet er i fortsatt bedring, er det få tegn til tiltagende lønns- og inflasjonspress, skrev makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Sentralbanken står således overfor et dilemma:

Et argument for uendret rente er at det ventes å virke støttende for videre nedgang i ledigheten og gir særlig minoriteter muligheten til å komme tilbake til arbeidsmarkedet, ifølge The Wall Street Journal.

Lavere ledighet kan imidlertid forårsake økning i prisene og dermed tvinge Fed til å sette opp korttidsrenten raskere enn de ønsker, ifølge avisen.

Fed hevet i desember ifjor renten for første gang på nesten ti år - til 0,25-0,50 prosent. Samtidig ble det varslet en gradvis normalisering av renten.

Uendret rente i Japan

Viktig for markedene har også rentemøtet i Japan vært.

Bank of Japan (BoJ) valgte onsdag morgen å holde renten uendret. Samtidig fortsetter sentralbanken å øke pengemengden til inflasjonen er stabil over to prosent. Det ble også innførte en yieldkurve-kontroll for sentralbankens tilbakekjøpsprogram.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: