Enighet om oljekutt blant medlemslandene i Opec har sendt kronen til de sterkeste nivåene siden august ifjor.

Torsdag morgen handles en euro til 9,0015 kroner.

- Vi blir ikke veldig forundret om vi ser euro mot kroner på 8-tallet snart, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets.

Kraftig oljeløft

Onsdag kveld ble medlemslandene i oljekartellet Opec enige om å redusere sin samlede oljeproduksjon. Hvordan kuttplanen skal realiseres, er foreløpig ikke bestemt. Dette blir først avtalt på Opec-møtet i november.

Oljeprisene reagerte uansett umiddelbart på nyheten og prisen på nordsjøoljen Brent endte opp nærmere seks prosent for dagen onsdag. Torsdag morgen er prisen lite endret og holder seg i området rundt 49,25 dollar fatet.

Samtidig er kronen styrket med rundt én prosent mot euro.

- Vi har tidligere sett tilsvarende bevegelser i oljeprisen uten at kronen har gått i nærheten så mye. Trolig tolker valutamarkedet Opec-avtalen dithen at det gir mer fast grunn for oljeprisen og at risikoen for et betydelig nytt fall er kraftig redusert. Det gir aktørene i valutamarkedet mer trygghet, skriver sjeføkonom Olsen i morgenrapporten fra Nordea.

Tror på sterkere krone

I løpet av den siste uken er kronen styrket med nær 2,5 prosent mot euro, fra rundt 9,24 kroner til rundt ni kroner nå. Bevegelsen har i hovedsak skjedd i to omganger. Den første store bevegelsen kom da Norges Bank forrige torsdag lot styringsrenten ligge på 0,5 prosent og samtidig signaliserte at renten trolig ikke blir kuttet ytterligere og blir liggende på dagens nivå en god stund fremover.

Den neste kom altså onsdag kveld da kutt-enigheten i Opec ble kjent.

- Vi har lenge pekt på at forholdene i norsk økonomi og rentedifferansen tilsier en sterkere krone, skriver Olsen i rapporten fra Nordea.

- Selv om valutamarkedet kan ha vært enige i det, har kanskje frykten for et nytt oljeprisfall holdt en del aktører unna. Med nattens Opec-avtale tar man bort noe av nedsiden i oljeprisen og dermed noe av oppsiden i euro mot kroner, skriver Olsen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets venter også på at kronen vil gå sterkere fremover.

- Med utsikter til videre oljeprisoppgang – vår gjeldende prognose er 70 dollar fatet om ett år – må det også påregnes videre kronestyrking. Vi sikter oss inn på 8,50 mot euro først om to år, men veien ned dit kan bli brattere enn vi nå forventer, skriver Dørum i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag.

Sterkere krone betyr isolert sett billigere utenlandsopphold for ferierende nordmenn og billigere importvarer her hjemme. Samtidig blir konkurranseevnen isolert sett svekket for alle som lever av å selge norskproduserte varer og tjenester i utlandet – eller som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet- siden norske varer og tjenester blir relativt sett dyrere med en sterkere krone. 

Styrket mot flere av de store

Norske kroner er det siste døgnet styrket mot en rekke av de store valutaene det siste døgnet:

  • Kronen er altså styrket rundt én prosent mot euro og euroen handles til nær ni kroner torsdag morgen. Kronen gikk over ni-tallet mot euro i august ifjor og har ikke vært under dette nivået siden.
  • Mot dollar er kronen styrket rundt en prosent det siste døgnet og en enhet av den amerikanske valutaen handles nå til 8,03 kroner.
  • Pundet er også blitt rundt en prosent billigere - som tilsvarer rundt 10 øre - og går for 10,47 norske kroner.
  • 100 svenske kroner koster nå 93,76 kroner, mot over 94 kroner tirsdag kveld
  • Mot japanske yen er kronen styrket fra like over åtte til 7,92

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: