Etter et vedvarende fall gjennom 20 år var det full stopp i august ifjor: Prisene på klær begynte å stige igjen i norske butikker.

- Det er mange som handler i klesbutikkene som aldri før har opplevd det i hele sin levetid - at klesprisene kan gå opp, sier sjeføkonom Lars Haartveit i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

20 år på rad

20 år med prisnedgang skyldes trolig en kombinasjon av en rekke forhold. Fjerning av importkvoter, reduserte tollsatser og vridning av produksjon og import mot lavkostland i Sørøst-Asia har bidratt til å presse prisene lavere. Effektivisering av varehandelen her hjemme har trolig også hatt innvirkning.

I årene før og etter finanskrisen var dessuten en sterk krone vært med på å gjøre importvarer rimeligere her hjemme. Vinteren 2013 var kronen på et rekordsterkt nivå, ifølge den importveide kronekursindeksen I44, som måler kronekursen mot Norges 44 viktigste handelspartnere,

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke.
Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke. (Foto: Adrian Nielsen)
Så snudde det. Den norske valutaen ble etter den tid utsatt for en svekkelse vi aldri før har sett maken til. I løpet av tre år falt kronen fra ett av de sterkeste til ett av de svakeste nivåene noensinne.

- Det er helt unikt. Vi har ikke hatt så langvarig og sterk svekkelse av kronen før, sier Haartveit. 

Overrasket mange

Svakere krone betyr at varer kjøpt fra utlandet blir dyrere. Norske klesbutikker ble etter hvert nødt til å skru opp prisene.

Det har de vært langt fra alene om. Prisene på norske varer og tjenester har steget betydelig de siste årene. Gjennom sommeren i år kom prisveksten opp på nivåer som har overrasket både norske meglerhus og Norges Bank.

- Det er der usikkerheten har vært: Hvor mye av valutakurs­svekkelsen som skulle slå ut i de importerte varene, sa sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i forbindelse med at de siste tallene for konsumprisene ble lagt frem i begynnelsen av september.

Norske konsumpriser steg med fire prosent i de siste 12 månedene frem til august i år.

I likhet med Haartveit, viser Olsen til at kronekurssvekkelsen denne gangen har hatt et helt annet forløp enn ved tidligere svekkelser. Dermed sitter ikke nødvendigvis de som skal analysere utviklingen med godt nok grunnlag.

- Bevegelsene i kronekursen har vært så kraftig og vart så lenge at det er veldig lite empiri på denne type bevegelser.

Dette medgir også Norges Bank i siste utgave av Pengepolitisk rapport, som ble lagt frem for litt over to uker siden.

«Det kan se ut til at gjennomslaget fra kronesvekkelsen til konsumprisene har vært sterkere enn vi tidligere har lagt til grunn», heter det i rapporten.

Sent ute

Selv om Haartveit mener klesbransjen ikke akkurat ble tatt på sengen av kronesvekkelsen, tror han likevel den var vel sent ute med å heve prisene ut til kundene.

- Etter 20 år med prisnedgang, så sitter det kanskje langt inne å heve prisene?

- Ja, og så handler det også om konkurranse og kamp om markedsandeler, sier Virke-økonomen.

Mange i bransjen var lenge forsiktige med å skru opp prisene. Resultatet ble en lang periode uten kompensasjon for økte kostnader og dermed svekkede marginer.

Sportsklærprodusenten Bergans er blant aktørene som har fått merke dette. Bergans importerer mesteparten av produktene sine fra Asia og økte omsetningen ifjor med vel fem prosent, mens resultatet før skatt endte 17,3 millioner i minus.

- Økningen vi ser i konsumpriser nå, er effekten av de enorme prisøkningene kronesvekkelsen har ledet til for oss som importerer varer, opplyste administrerende direktør Leif Holst-Liæker i Bergans i midten av september.

Går importørenes vei

Det kan imidlertid være utsikter til at utviklingen snur. Siden nyttår har nemlig kronen gått importørenes vei. Fra en historisk bunn i januar i år er den importveide kronekursen styrket med rundt åtte prosent.

Selv om det kanskje vil ta noe tid, vil effektene av de foregående årenes kraftige kronesvekkelse etter hvert bli tømt ut.

«De tidsforsinkete effektene av kronesvekkelsen vil nå bli stadig svakere. Inflasjonsutviklingen på litt lengre sikt vil i stor grad påvirkes av det videre forløpet til kronekursen», skriver Statistisk sentralbyrå i siste utgave av prognoserapporten «Økonomiske analyser» som ble lagt frem i midten av september.

Dermed kan neste års prisøkninger blir langt mer moderate enn i år.

- Jeg tror mange får tatt ut mye, slik at de i 2017 vil ha kommet opp på utsalgspriser som er mer til å leve med, sier Haartveit.

Samtidig er det slik at selv om prisoppgangen har vært på nær åtte prosent det siste året, er prisene på klær likevel mer enn 50 prosent lavere nå enn de var i august 1995.

Mandag legger Statistisk sentralbyrå frem oppdaterte tall for prisutviklingen i september. Ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn fra fem økonomer er det ventet at konsumprisindeksen vil vise at prisveksten var på 3,9 prosent på årsbasis i september, mot fire prosent måneden før.

Mandag klokken 08.00 legger Statistisk Sentralbyrå frem konsumprisindeksen (kpi) for september. Følg med på DN.no.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Nina Jensen: – Statsbudsjettet er en gavepakke til bilistene.
Nina Jensen er kritisk til statsbudsjettet som hun mener mangler et grønt skifte.
01:33
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert: