Handelsbanken Capital Markets venter at styringsrenten vil halvere seg til 0,25 prosent innen sommeren neste år.

«Normalveksten i Norge og internasjonalt er lavere før. Dette gjør at renten i normale tider også kommer til å være lavere enn før. Vi venter dermed at renten ikke skal opp i overskuelig fremtid, tvert i mot venter vi videre rentenedgang og ser for oss at styringsrenten skal ned til 0,25 prosent innen sommeren til neste år», heter det i Handelsbankens konjunkturrapport for oktober.

- Vil bli presset

Sjeføkonom Kari Due-Andresen påpeker at lavere potensiell vekst trekker ned den nøytrale renten, og gjør dermed at pengepolitikken oftere vil støte mot sin nedre grense.

Mindre handlingsrom på nedsiden vil antakelig lede til at Norges Bank må bekymre seg mer for nedsiderisiko enn oppsiderisiko for økonomien, mener hun.

«Det blir viktigere å ikke stramme inn pengepolitikken for tidlig og dermed risikere å ta livet av oppgangskonjunkturen før den økonomiske veksten har fått skikkelig feste. Slik vi ser det, vil Norges Bank derfor bli presset til å holde styringsrenten lavere og lenger enn den nå forventer», skriver Due-Andresen.

Ikke negativ rente

I mars i år kuttet Norges Bank styringsrenten til 0,5 prosent og advarte at renten kunne bli negativ dersom de økonomiske utsiktene skulle forverre seg ytterligere.

Den økonomiske veksten har imidlertid utviklet seg vesentlig bedre enn ventet og negative renter er dermed ikke særlig sannsynlig lenger, påpeker sjeføkonomen.

På den annen side, mener Handelsbanken at rentebanen som Norges Banks la frem i september er basert på for optimistiske forventninger, særlig til bedriftsinvesteringer og lønnsvekst.

Svakere investeringer

Due-Andresen venter fortsatt mye ledig kapasitet i bedriftene og svak etterspørselsvekst internasjonalt som sammen med lavere potensiell vekst vil holde bedriftsinvesteringene nede i tiden som kommer.

Samtidig vil norske bedrifter vil streve i den internasjonale konkurransen som følge av at produksjonskostnadene i Norge fortsatt høye, mener hun.

«Norges Banks siste regionale nettverksundersøkelse og SSBs siste investeringsundersøkelse for industrien indikerer også at veksten i bedriftsinvesteringene fremover vil bli vesentlig svakere enn Norges Bank nå ser for seg», skriver hun.

Stabil euro

Ettersom Norges Bank ikke er ferdig med å kutte renten venter Handelsbanken begrenset oppside for norske kroner på kort sikt. Handelsbanken tror euroen vil bli handlet rundt 9,00 kroner de nærmeste ni månedene.

«For at kronen skal styrke seg videre, tror vi at rentemarkedet må utelukke muligheten for nye rentekutt. Det er ikke tilfellet i dag, og vi tror det er for tidlig å avblåse ytterligere pengepolitiske lettelser», heter det.

Mot slutten av neste år og inn i 2018 ser imidlertid Handelsbanken for seg en gradvis og moderat styrking av kronen.

Sterkere dollar

Handelsbanken venter at Den amerikanske sentralbanken løfter målet for federal funds rate med 0,25 prosentpoeng, mens Den europeiske sentralbanken ser ut til å kunne gjøre sin pengepolitikk enda mer ekspansiv.

Dette ventes føre til at euro mot dollar faller ned til 1,07 neste år samtidig som Brexit kan bidra til at nedgangen i euro mot dollar vedvarer, påpeker Handelsbanken.

Seksmånederskursmålet for dollar mot norske krone innebærer en oppgang til 8,40 kroner.

«Vi venter at kronekursen holder seg rundt dagens nivå den nærmeste tiden, men dersom kronen skulle styrke seg videre eller påslagene øke videre, kan det bidra til at renten settes ned raskere», heter det i konjunkturrapporten.

Les også: Slik skal London vippes ned fra finanstronen

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Anbefalt av DNtv:

Her blir Trump og Clinton utfordret til å si en positiv ting om den andre
I det som av mange har blitt kalt den mest skittene presidentdebatten i USA noen sinne, ble Hillary Clinton og Donald Trump utfordret av en velger til å si en pen ting om den andre. Se hva de svarte.
01:34
Publisert:

- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.