Dollaren har gjort et kraftig comeback mot blant annet norske kroner denne uken. Etter at dollaren i begynnelsen av forrige uke falt under åtte kroner for første gang siden sommeren ifjor, er den nå blitt rundt 20 øre dyrere.

Onsdag ettermiddag handles den amerikanske valutaen til 8,22 kroner. Bevegelsen settes i sammenheng med utsikter til at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) kan komme til å heve renten før året er omme.

- Økte forventninger om at Fed vil heve renten i desember har ført til at dollaren har styrket seg den siste tiden, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

Sterkeste nivå siden februar

Dollarindeksen, som viser den amerikanske valutaens utvikling mot seks andre store valutaer i verden, har steget markert så langt i oktober. Indeksen er nå på det høyeste nivået siden februar i år.

Federal Reserves rentekomité FOMC har to møter igjen før nyttår. Magnussen mener sannsynligheten er størst for at renten blir hevet på møtet i desember.

- Neste møte er 2. november, og siden dette kun er seks dager før president- og kongressvalget, anser vi en heving på det møtet som utelukket, skriver Magnussen.

Det er markedet enig med ham i. Ifølge prisingen i terminmarkedet er sannsynligheten for en renteøkning på novembermøtet kun åtte prosent, mens det er nær 70 prosents sannsynlighet for at renten heves på rentemøtet i desember. Sannsynlighetene er beregnet ut fra faktiske handler i renteterminer for styringsrenten på børsen i Chicago.

Får mer informasjon

Styringsrenten ligger nå i intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent etter at den ble hevet fra intervallet nær null i desember ifjor. Dette var første gang på syv år at styringsrenten ble endret.

Allerede onsdag kveld kan markedet få mer informasjon om en renteøkning er nært forestående når referatet fra sentralbankens forrige rentemøte i september blir offentliggjort klokken 20.00 norsk tid.

Renten ble holdt uendret på møtet, men tre av medlemmene stemte for økning.

- Det interessante med referatet blir å studere argumentasjonen, samt å se om det kommer noen tydelige indikasjoner om heving i desember, mener Magnussen.

Venter sterk dollar

Magnussen og de andre økonomene i DNB Markets venter at styringsrenten blir hevet på desember-møtet. Deretter vil den videre renteoppgangen skje svært gradvis, mener de. Selv om de venter at veksten vil ta seg opp, tror de at behovet for ytterligere renteøkninger vil bremses av fortsatt avdempet utvikling i lønns- og prisveksten.

Meglerhuset regner med at dollaren vil holde seg noenlunde nær dagens nivå frem mot januar.

Senere venter DNB at kronen gå betydelig sterkere mot den amerikanske valutaen.

DNBs prognose

Kilde: DNB Markets. Prognosen er oppdatert 9. oktober.

 

Økonomene i Nordea Markets venter også at dollaren holder seg sterk mot norske kroner fremover.

- Oppgangen i aktiviteten som nå viser seg vil overbevise markedene om at Fed er på god vei til å levere sterkere innstramning enn det som nå er priset inn, skriver økonomene i meglerhuset i en oppdatering denne uken.

På tre måneders sikt venter også Nordea at kronen vil holde seg nær 8,10 mot dollaren. På lengre sikt venter også Nordea at kronen går betydelig sterkere mot den amerikanske valutaen.

Nordeas prognose

Kilde: Nordea Markets. Prognosen er oppdatert 11. oktober.


Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

 
- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:

Prat påvirker ofte markedet
Signaler om produksjonskutt gir store prisutslag på oljeprisen. DNs kommentator Bård Bjerkholt om presidentvalget og andre drivere i markedet.
02:21
Publisert: