Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
NHO-direktør Finn Bergesen jr.
NHO-direktør Finn Bergesen jr. les mer

Samfunn

- Bra at u-landene brøt WTO-forhandlingene

NHO-direktør Finn Bergesen jr. mener det var bra at u-landene brøt WTO-forhandlingene i Cancun i fjor. Han håper bruddet kan gi ny legitimitet til organisasjonen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det var én god ting som skjedde i Cancun, og det var at u-landene satte foten ned, sier NHOs administrerende direktør.

Han konstaterer at u-landene har fått en tyngre rolle i frihandelsforhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) etter bruddet på ministermøtet i den mexicanske badebyen. At u-landene nå er mer med mener han styrker organisasjonen.

– Skal vi ha en bred oppslutning om WTO-prosessen, var det som skjedde bra, fastslår han.

Ny analyse
Pipen har dermed fått en annen lyd fra NHO-hold. Tidligere har Bergesens medarbeidere gjentatte ganger beklaget Cancun-bruddet i sterke ordelag.

– WTO-kritiske miljøer i Norge fremstiller Cancun som en seier for de fattige. Men var det noen som tapte, var det utviklingslandene, skrev blant annet Siri Bjerke, direktør for næringspolitikk i NHO, i en kronikk etter bruddet i fjor.

Bergesen kom med linjeskiftet da han innledet til WTO-debatt på et NHO-seminar onsdag. Han er fortsatt lei seg for at forhandlingene stoppet opp, men mener Cancun-toppmøtet viste seg å ta opp for mange temaer på en gang. Nå tar NHO til orde for å «slanke» de videre forhandlingene, for å få fart på dem igjen.

– NHO prioriterer fem temaer: Markedsadgang, handelsforenklinger, handel med tjenester, antidumping og landbruk, sier Bergesen

Uformelle samtaler
Statssekretær Torhild Widvey (H) i Utenriksdepartementet er imidlertid lite optimistisk på vegne av WTOs oppsatte tidsfrister.

– Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at fristen om å sluttføre forhandlingene innen neste år vil ryke. Men det pågår en rekke tekniske forarbeider nå, og forhandlingene vil nok skyte fart i 2005. Og WTO mister ikke sin betydning for oss selv om det kan ta litt tid, sier hun til NTB.

Samtidig er regjeringen på linje med NHO når det gjelder prioriteringer av temaer og Widvey understreker regjeringen er utålmodig med å få i gang forhandlingene.

– Det er stor vilje til å få fortgang, men det er usikkert om noen av de store aktørene har det nødvendige handlingsrommet på hjemmebane, sier Widvey.

Møte i mai
Trolig vil man få en pekepinn på dette allerede i mai, da det planlegges et uformelt ministermøte i WTO i forbindelse med OECD-møtet i Paris.

– Det er mye større aktivitet i uformelle fora nå, enn det var før Cancun-møtet, sier Widvey til NTB.

Utenriksminister Jan Petersen (H) har derfor lagt opp en omfattende reiseplan denne våren, for å diskutere WTO. Denne uka står Kenya og Sør-Afrika på programmet, mens senere besøk går til USA, Belgia, Sveits, Canada, Malaysia, Sør-Korea og Tokyo.

Politikk og samfunn Samfunn
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.