Fredag sendte departementet forslag til en ny forskrift ut på høring.

– En ny forskrift skal først og fremst bidra til at samfunnet og pasienten kan føle seg trygg på at det ikke skjer en uheldig påvirkning av helsepersonell fra ulike næringsinteresser. Hensikten med forskriften er å tydeliggjøre det regelverket som gjelder for alt helsepersonell, og sette tydelige grenser for hva som er akseptabel samhandling, sier Gabrielsen.

Store variasjoner

Helsepersonells oppfatning av hva som påvirker valgene de gjør i sitt arbeid, varierer betydelig. Legemiddelindustriens finansielle styrke og en stor grad av innblanding i helsepersonellets daglige virke gjør at det kan stilles spørsmål om helsepersonell lar seg påvirke, mener Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det er viktig at pasienter og andre har tillit til at den helsehjelpen som gis er basert på en helsefaglig og samfunnsøkonomisk vurdering, skriver departementet i en pressemelding.

Hva er gave

Forskriften skal tydeliggjøre hva som er å anse som gave, tjeneste, provisjon eller annen ytelse. Dersom ytelsen kan påvirke helsepersonellets handlinger på en utilbørlig måte, vil det være forbudt å motta den. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.