Sudbø hadde aldri søkt om godkjenning som spesialist, og opplysningene han ga til sine kollegaer om praksis i hematologi fra Ullevål Universitetssykehus er nå avslørt som fri diktning.

Fredag startet helseforetaket Rikshospitalet-Radiumhospitalet en gjennomgang av all klinisk virksomhet som forskeren har drevet ved Radiumhospitalet gjennom de siste ti år, sier strategidirektør Stein Vaaler til NTB.

Forskeren, som er autorisert både som tannlege og lege, har vært ansatt i laboratorievirksomheten på Radiumhospitalet i flere år. Han ble konstituert som overlege i 2004, og tilsatt i en fast overlegestilling på Kreftklinikken i november 2005.

– Nå vil vi ikke ha flere overraskelser, sier Vaaler, som samtidig understreker at Sudbø ikke er kirurg og aldri har operert.

Systemsvikt

– Det vi har avdekket i forbindelse med spesialiststillingen er en systemsvikt. Den er forståelig, men like ille for det, sier Vaaler.

Strategidirektøren sier man må kjenne til hvordan et sykehus fungerer for å forstå at akkurat den siste glippen kunne skje.

Sudbøs faglige grunnlag for å være konstituert i en overlegestilling er godt nok. Han var 80-90 prosent klar for å få en fast stilling. I tillegg var han en anerkjent forsker, og litt av en wonderboy i miljøet.

– Når han viser fram sin søknad og sier den er sendt, ja da er det naturlig at de involverte har tillit til at dette skjer. Det dreier seg tross alt om en meget dyktig lege og tannlege som hadde et usedvanlig godt rykte, sier strategidirektøren.

Sendte aldri

– Men Sudbø sendte aldri sin søknad om godkjenning som spesialist og forkl#229en tror vi nå er funnet. Den nødvendige praksis i hematologi skal ha foregått ved Ullevål sykehus, men er ikke registrert der. Vi kontrollerte ikke opplysningene, men det ville blitt oppdaget av dem som skal godkjenne dersom søknaden var blitt mottatt, sier Vaaler.

Strategidirektøren sier at da forskningsjukset ble oppdaget hadde han ikke «ro i forhold til at det kunne være mer».

– Derfor anmodet jeg Helsetilsynet om å gjennomføre en tilsynssak mot hele helseforetaket i tillegg til at det ble reist sak mot Sudbø, sier Vaaler.

Helsetilsynet var første instans som ble underrettet da den manglende spesialistgodkjenningen ble avdekket.

Juss mer enn etikk

Fredag ble NTNU-stipendiat Sigmund Simonsen utpekt til sekretær for utvalget som skal granske forskningsskandalen. Simonsen var også sekretær for Nylenna-utvalget. Det er innstillingen fra dette utvalget som den nye loven om medisinsk forskning skal bygge på.

– Medisinsk forskning er mer enn noe annet forskningsområde styrt av rettsregler, sier Simonsen til NTB.

I november ga han ut læreboka «Helseforskningsrett» på Gyldendal. Simonsen bekrefter at ett av kapitlene i boka faktisk beskriver den type juks som Sudbø nå anklages for.

– Dagens regler bygger på et mangfold av lover, men de er faktisk til stede og enhver forsker plikter å kjenne dem, sier Simonsen. Han mener den politiske oppgaven blir å gjennomføre en forenkling av lovverket. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.