Haug legger vekt på at Norges Bank solgte landets gullbeholdning i 2004 på et tidspunkt man ikke fikk spesielt godt betalt for det edle metallet. Dessuten er han uenig med begrunnelsen for Norges Bank brukte for å selge gullet, skriver han i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv.

Les også: Gjedrem selger arvegullet

Ensom svale
- Norge er nå et av de eneste - om ikke det eneste - landene i hele den industrialiserte verden uten gullbeholdning, skriver han og spør om dette er fornuftig. Da Norges Bank solgte gullet argumenterte banken blant annet med at beholdningen kun utgjorde rundt én prosent av bankens internasjonale reserver. haug mener dette burde vært et argument for å øke beholdningen, ikke selge den.

Han trekker frem Kina og Russland som eksempler på land som har økt sin gullbeholdning de siste årene. I tillegg minner Haug om at USA trolig har de største gullreservene i verden.

- De utgjør cirka 70 prosent av landets utenlandske valutareserver, påpeker han.

- Øk gullreservene
I Norge hvor man fokuserer på å gjøre nasjonen mindre avhengig av olje, mener Haug det ville være naturlig å øke gullreservene.

- Statens Pensjonsfond - Utland er naturligvis ment som en måte å gjøre Norge mindre oljeavhengig på, og vil trolig også kunne virek som en solid buffer i krisesituasjoner. Faren ligger i at om verdensøkonomien før eller siden skulle gå inn i en resesjon, kan man komme til å se olje og aksjer falle samtidig, skriver Haug og legger til at gullprisen sannsynligvis vil stige i et slikt scenario.

Haug minner om at mens olje har vært anerkjent og likvid byttemiddel i hundre år, har gull vært brukt i flere tusen år.

- Mye av oljen er brukt opp, men så å si alt gull som er utvinnet er her fortsatt, påpeker han.

Bør ta seg råd
Haug mener Norge har råd til å investere og gjenoppbygge sin gullbeholding.

- For eksempel kan vi ta penger som er tiltankt oljefondet, foreslår han, men legger til at det ikek må blil istedet for oljefondet.

- Det er fristende å spørre om det sorte gullet har gjort oss blendet og overmodig? Er tanken til de som styrer at vi allerede er så godt rustet til å møte potensielle krisesituasjoner at det ikke er grunn til å bli bedre, avslutter Haug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.