På grunn av sykdom var Sandstrøm ikke til stede da avgjørelsen falt, men Herlofsen tok med bøyd hode imot dommen i Oslo tingrett på to og et halvt års fengsel.

Da dommeren var ferdig med å lese, anket Herlofsen straffen på stedet.

– Han er svært skuffet over dommen og mener retten har foretatt en uriktig bevisvurdering. Han reagerer også på det han mener er feil gjengivelse av faktum i dommen, sier Herlofsens advokat Lill Vassbotn til NTB.

DN-avsløring
I begynnelsen av november møtte psykiater Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøm i Oslo tingrett, etter at Dagens Næringsliv to år tidligere avslørte at de to hadde tatt imot penger for å skrive ut falske legeerklæringer som kriminelle kunne bruke for å slippe straff.

Dette gis avisen ros for i dommen, som sier at det ikke er lett å komme til bunns i slike historier hvor alle de involverte har interesse av at ingenting blir offentlig kjent.

– Uten Dagens Næringslivs undersøkende journalistikk i saken er det ikke grunn til å tro at dette ville blitt avdekket.

Se DNtv:

I tillegg til dommen på 2,5 år, må Sandstrøm betale en bot på 100.000 kroner.

Mister retten til å praktisere
Herlofsen og Sandstrøm er dømt til en inndragning på henholdsvis 110.000 og 115.000 kroner. I tillegg må Sandstrøm tåle inndragning av nesten 600.000 kroner. Den siste inndragningen skyldes en uriktig V75-gevinst Sandstrøm oppga i selvangivelsen.

Pål Herlofsen var på plass i tingretten. Da dommen ble lest opp satt han stille med armene foldet foran seg. John Sandstrøm var ikke til stede for å høre dommen bli lest opp i dag. Han hadde på forhånd meldt forfall.

Herlofsen mister dessuten retten til å praktisere som psykiater i tre år. Han får heller ikke skrive ut andre erklæringer enn sykmeldinger.

Tingretten mener at det er bevist utenfor rimelig tvil at Pål Herlofsen har skrevet erklæringer som inneholder uriktige opplysninger.

Fram til dommen er rettskraftig, vil Herlofsen derimot kunne fortsette sin psykiaterpraksis på vanlig måte.

"Et falsum"
"Erklæringen fremstår nærmest som et falsum", heter det i dommen.

Retten setter heller ikke lit til at Herlofsen ikke skal ha mottatt penger for erklæringene, men skal ha hjulpet Sandstrøm som en vennetjeneste, slik Herlofsen selv har forklart.

Hva synes du om dommen? Diskutér saken!

Alle vitnene som har uttalt seg vedrørende de seks punktene i saken er trodd når de sier at det ikke er samsvar mellom erklæringene som ble skrevet og deres helsemessige tilstand.

- Svært alvorlige forhold
I rettens begrunnelse for straffeutmåling sier rettens formann at de avdekkede forholdene vedrørende korrupsjon er svært alvorlige og ville sannsynligvis ikke blitt oppdaget uten DNs journalistiske metoder.

- Tiltaltes virksomhet er uakseptabel, sa dommeren, og påpekte at denne typen kriminalitet er svært vanskelig å avdekke.

Pengene Herlofsen og Sandstrøm skal ha mottatt beløper seg ifølge retten til sekssifrede beløp.

I to av tilfellene vekket erklæringene som ble skrevet oppsikt hos politiet som skulle avgjøre eventuell soningsudyktighet. Dette resulterte i at politilegen kalte inn til undersøkelse og senere fant ut at det ikke var samsvar mellom Herlofsens erklæring og helsetilstanden til de straffedømte.

Aktor ville ha mer
Aktor la ned påstand om tre års fengsel for hver av dem. De to sto tiltalt for flere tilfeller av grov korrupsjon, som har en strafferamme på ti år. Herlofsen og Sandstrøm var også tiltalt for å ha utstedt falske legeerklæringer og for flere brudd på helsepersonelloven. Sandstrøm var i tillegg tiltalt for å ha snytt på skatten ved å føre opp en eierandel i en V75-bong.

Hverken Sandstrøm eller Herlofsen har innrømmet straffskyld etter tiltalen om grov korrupsjon og falske erklæringer.

Se også: Slik ble legejukset avslørt

"Et sammenhengende helvete"
På vitnelisten i saken sto flere kjente navn, som Jim Wolden (T5PC) og Christer Tromsdal, samt en politilege og personer i Økokrim. Også DN-journalist Gøran Skaalmo, som fikk kjøpt den falske legeerklæringen, vitnet i tingretten.

I dommen kommer det frem at retten stoler mer på finansakrobaten Christer Tromsdal enn de to tiltalte.

- Retten kan ikke seTromsdal kunne oppnå noen fordel ved å forklare seg slik han gjorde, sa rettens formann Torkjell Nesheim under domsopplesningen.

Han la vekt på at Tromsdals vitnemål var i samsvar med andre vitneforkl#229er og i tråd med fremgangsmåten, slik den fremgår av lydbåndopptakene fra Dagens Næringsliv.

Les mer om tiltalen her: Sandstrøm og Herlofsen siktet for korrupsjon

Ifølge forsvarer Tor Erling Staff har Sandstrøm hatt en ekstremt tung tid:

- De to årene han har ventet kan knekke hvem som helst. Det har vært et sammenhengende helvete for ham. Han har hatt det ille, meget ille - så ille som et menneske kan ha det, sa Staff da rettssaken startet 31. oktober.

Bare i ett av tilfellene ble Herlofsen og Sandstrøm ikke kjent skyldig. Dette var fordi saken var foreldet.

Les hele artikkelen som avslørte legejukset:Forbrytelse uten straff(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.