Det skal ha startet med idealisme, men endte i norgeshistoriens største trygdebedragerisak. En lege (53) og en psykolog (49) ble i dag, tirsdag, dømt for trygdebedrageri for 130 millioner kroner.

Den mannlige legen ble dømt til to år og fire måneders ubetinget fengsel, mens den kvinnelige psykologen ble dømt til ett års ubetinget fengsel i Oslo tingrett.



2,5 års fengsel for legejukset
DNtv:

Ifølge dommen i Norges største trygdejukssak skal de to til sammen ha fabrikkert mer enn 50 uriktige lege- og psykologerklæringer, så å si alle til norsk-marokkanere. I stedet for å foreta forsvarlige, individuelle vurderinger av helsetilstanden til hver enkelt pasient, laget legen og psykologen erklæringer basert på fiktivt og/eller overdrevet sykdomsbilde, står det i dommen.

Målet med de falske erklæringene var å skaffe pasientene attføringsstønad eller uførepensjon.

Til sammen har de påført folketrygden et tap på 130 millioner kroner, noe som er norgeshistoriens største trygdebedragerisak, ifølge Økokrim.

Falske erklæringer
Legen skal ha forklart i retten at det begynte som idealisme. Han fortalte at han så at mange av norsk-marokkanerne han hadde som pasienter var veldig slitne, etter mange år med hardt kroppsarbeid, og han opplevde at det norske systemet for å få attføringsstønad eller uførepensjon var for strengt.

Men etter hvert skal de ekstra pengene han fikk ha overtatt som hovedmotivasjon, mener Økokrim. Legen skal ha mottatt mellom et par tusen og opp til 15.000 kroner per pasient, forteller konstituert førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB

Anonymt tips
Oslo tingrett fastslår at legen har avgitt uriktige eller villedende legeerklæringer til Trygdeetaten siden midten av 1980-tallet og fram til han mistet autorisasjonen i 2001.

Saken ble rullet opp etter at noen tipset mediene anonymt på slutten av 1990-tallet. Trygdeverket begynte da å granske legen, noe som resulterte i en anmeldelse til Økokrim i 2002.

Djupesland sier at hovedgrunnen til at det har tatt hele fem år før saken kom opp for retten, er at den har vært svært omfattende og tidkrevende å etterforske.

– Men Økokrim legger ikke skjul på at det har tatt lang tid, medgir Djupesland.

Dette ble også tillagt formildende vekt i straffeutmålingen.

Misbruk av tillit
Den kvinnelige psykologen, som praktiserte uten autorisasjon, ble dømt for blant annet medvirkning til grovt trygdebedrageri og dokumentfalsk.

Legen og psykologen skal ha møtt hverandre tilfeldig gjennom bekjente, og begynte etter hvert å samarbeide.

– Psykologen stemplet og underskrev blant annet blanke ark, som hun ga til legen. Han fylte de ut så det skulle se ut som pasientene hadde gått til behandling hos henne, forteller Djupesland.

Legen ble alene dømt for 31 pasienter, mens de to ble dømt for å ha samarbeidet om 19 pasienter. I tillegg ble psykologen alene dømt for seks tilfeller hvor hun istedenfor å skrive erklæringer basert på undersøkelser av pasientene, bare skal ha skrevet rett av en lærebok i psykologi.

Legen er i tillegg dømt for medvirkning til grovt forsikringsbedrageri og får inndratt 160.000 kroner.

Anke
Legen har foreløpig ikke besluttet om han vil anke dommen.

– Men min klient har gitt meg inntrykk av at han trolig ikke kommer til å anke. Dette henger sammen med hvor lang tid denne saken har tatt. Han vil gjerne bli ferdig med den, sier legens forsvarer Bård Vikanes til NTB.

Den kvinnelige psykologen kommer derimot til å anke saken.

– Min klient er svært skuffet over resultatet, og vi kommer til å anke, sier hennes forsvarer Berit Reiss-Andersen til NTB.

NAV skal nå ha en gjennomgang for å se om det er grunnlag for å anmelde noen av pasientene. Mange av sakene kan imidlertid være foreldet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.