Angst og depresjon de nye folkesykdommene

Depresjon stjeler flere yrkesaktive år enn noen annen sykdom, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Psykiske lidelser er landets dyreste sykdomsgruppe og koster mer enn alle andre enkeltsykdommer. Det er særlig depresjon som koster samfunnet mye, sier divisjonsdirektør Arne Holte i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Les også: - En tikkende uførebombe

Kan behandles effektivt
Sammen med angst og alkoholmisbruk er depresjon den hyppigste av alle psykiske lidelser. Verdens helseorganisasjon (WHO) peker på at depresjon er den enkeltdiagnosen som forårsaker flest tapte friske leveår i den vestlige delen av verden.

– Den debuterer tidlig, fører gjerne til langvarig sykefravær, og tilbakefall er vanlig. Men depresjon kunne i mange tilfeller vært forebygget, og vi kan behandle det ganske effektivt, mener Holte.

Hovedårsak
En rapport som Folkehelseinstituttet nå legger fram, viser at omtrent halvparten av den norske befolkningen vil rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. Psykiske lidelser er hovedårsak til rundt en tredjedel av alle uføreytelser, det vil si til rundt 100.000 personer.

Holte har regnet ut at psykiske lidelser koster det norske samfunnet mellom 60 og 70 milliarder kroner årlig.

– Når vi nå skal se på satsingen videre, må vi kunne lage forebyggingsmål, folkehelsemål og samfunnsøkonomiske mål også for psykisk helse. Akkurat som vi skal få ned blodtrykksnivået i befolkningen, må vi få ned depresjonsnivået, sier Holte.

Les også: 681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.