Unge menn har umodne hjerner og strengt tatt bør ikke unge menn få lappen før de er minst 23, sier forsker.

– Unge menn er ikke bare uerfarne sjåfører, men også umodne mennesker, sier seniorforsker Dagfinn Moe til Bergens Tidende.

Moe er seniorforsker ved avdeling for transportsikkerhet på SINTEF, og har de siste årene sett nærmere på hvordan ungdomshjernen er i endring. Konklusjonen er at unge menn har problemer med å vurdere risiko og tenke over konsekvenser.

– Det er frontallappene i hjernen som styrer disse vurderingene, og de er ikke modnet før i 25-årsalderen, sier Moe.

– Ungdom tar risikable valg på mange arenaer. Forskjellen er at i trafikken kan det gå veldig galt, sier forskeren, som selv jobbet som trafikklærer i studietiden.

- Guttene er lite modne
Funnene stemmer godt overens med det landets trafikklærere møter på jobben, forteller Tor Inge Soma.

– Det er forskjell på gutter og jenter, det har vi sett lenge. Guttene er lite modne. Med jentene er det motsatt, sier Soma, som er leder i Autoriserte trafikkskolers landsforbund.

Dagfinn Moe har flere ganger foreslått å øke aldersgrensen på førerkort til minst 23 år for menn, men tror ikke forslaget er populært blant politikerne.

Les også: Drastiske tiltak skal stoppe unge råkjørere

Flere kjøretimer - like mange ulykker

Fartsbøller skylder 40 mill. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.