Amerikanske myndigheter har foreslått skattelette for bedrifter for å stimulere sysselsetting og innovasjon. I Norge vil ikke lavere samlet skattenivå være et alternativ, men statsminister Jens Stoltenberg mener vi har mer å gå på i forhold til en mer næringsvennlig skatteprofil.  

Det sier han til TDN Finans mandag.  

-Vi kan ha et bedre skattesystem og vi kan gjøre det mer næringsvennlig. Det mener jeg også vi har gjort på flere måter, sier han og viser blant annet til at arveavgiften er "så godt som fjernet" for de aller fleste.  

-Men vanlig reduksjon i det samlede skattenivået mener jeg ikke er forsvarlig fordi vi har en veldig stor oppgave i fellesskap. Den aldrende befolkningen kommer til å kreve mer av fellesskapet, i tillegg vil ting som forskning og utvikling, og investering i samferdsel også kreve mye av oss, sier han.  

Statsministeren mener en av årsakene til at Norge har holdt arbeidsledigheten på et lavere nivå enn mange andre land, er at skattepolitikken ikke har vært uansvarlig og usosial, men i stedet innrettet for å bygge reserver som kunne brukes da finanskrisen kom.  

-Men har Norge mer å gå på når det gjelder næringsvennlig skattepolitikk?  

-Vi kan hele tiden se på hvordan skattepolitikken kan gjøres mer næringsvennlig, men jeg varsler ikke noen skatteomlegging her og nå, sier Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.