STATSBUDSJETTET: Etter at tidligere finansminister Kristin Halvorsen pøste ut oljepenger både i 2009 og 2010, strammer nå finansminister Sigbjørn Johnsen inn pengebruken.

Johnsen bruker 128 milliarder oljekroner i neste års budsjett, 7,4 milliarder mer enn handlingsregelen (se faktaboks til høyre) tilsier.

Dermed er finansministeren i ferd med å nærme seg handlingsregelen igjen. 2011-budsjettet legger nemlig opp til langt lavere oljepengebruk enn politikerne gjorde året før.

– Med utsikter til vekst over trend i fastlandsøkonomien i 2011 og stabilisering av arbeidsledigheten klart under det historiske gjennomsnittet, er det nå riktig å stramme til i budsjettet og redusere avstanden til 4-prosentbanen. Avstanden anslås til om lag 7,4 milliarder kroner i budsjettet for 2011. Dette er viktig både av hensyn til aktivitet og sysselsetting i konkurranseutsatte næringer og til den langsiktige bærekraften i offentlige finanser, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en kommentar.

I revidert budsjett for 2010, som kom i mai, ble det ble lagt opp til en oljepengebruk på 131,5 milliarder oljekroner. Det var 26 milliarder mer enn handlingsregelen tilsa. Den kraftige oljepengepengebruken satte igang en voldsom debatt om handlingsregelens død - og frykt for hollandsk syke.

Les også: Kutter 17 milliarder og - Bruk mindre penger

Det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet anslås til 128,1 milliarder kroner i 2011. Målt som andel av trend-BNP for Fastlands-Norge, utgjør det strukturelle underskuddet 6,3 prosent. Det er en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra 2010 (se faktaboks).

Klart seg bedre enn andre
Utgiftene på statsbudsjettet for neste år er på totalt 960,1 milliarder kroner. Det er en økning på 61,5 milliarder fra i fjor.

– Norge har klart seg bedre enn de fleste andre land gjennom finanskrisen. En hovedoppgave for den økonomiske politikken er å holde sysselsettingen oppe og arbeidsledigheten nede. Dette har vi lykkes godt med. Nå bygger vi videre på disse gode resultatene. Statsbudsjettet for 2011 er et ansvarlig budsjett for å sikre arbeidsplasser, velferd og verdiskaping, sier finansministeren.

Regjeringens forslag til statsbudsjett innebærer en underliggende utgiftsvekst på 2,25 prosent i 2011.

Samtidig venter regjeringen at oljefondet kommer til å være på 3.359 milliarder kroner ved utgangen av 2011. I dag er oljefondet på 2.920 milliarder kroner.

Venter økt vekst
Optimismen er også tilbake for fullt hos regjeringen. Nå venter den nemlig nesten dobbelt så høy vekst til neste år, som i år. I 2010 ventes BNP-veksten i Fastlands-Norge til 1,7 prosent, mens den i det ferske statsbudsjettet for 2011 ventes til 3,1 prosent.

Samlet sett venter regjeringen at BNP kommer til å vokse fra 0,5 prosent i 2010, til 2,1 prosent i 2011.

Også prisveksten kommer til å ta seg opp, selv om den fortsatt vil ligge under inflasjonsmålet på 2,5 prosent.

Regjeringen anslår en oljepris på 485 kroner fatet i 2011, det er en liten oppjustering fra 475 kroner i 2010.

Uendret skatte- og avgiftsnivå
Samlet skatte- og avgiftsnivå holdes på samme nivå som i år. Men enkelte grupper får endringer.

Les også:
Ikke så ille som fryktet for pensjonistene
Pensjonsreform tvinger frem økte skatter og avgifter
Kan kreve eiendomsskatt av bedrifter
Vurderer skatteregler for enkeltmannsforetak
Dyrere alkohol, røyk og snus

Les hva næringslivstoppene ønsket seg på forhånd: Vil ha galskap fra regjeringen

Les også: Her er budsjettlekkasjene

Les om hovedtrekkene i forrige statsbudsjett her: Pøser ut oljepenger og revidert budsjett: - Bittelitegrann mer impuls (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.