Advokatforeningen mener at offentliggjøringen av skattelistene kan være i strid med menneskerettighetene.

– Norges lover legger opp til en masseutgivelse og et frislipp av personopplysninger. Det er det som er hovedproblemet. Tilgjengeligheten er enorm, og disse opplysningene ligger der søkbare på internett, tilgjengelig til enhver tid. Dette frislippet av personopplysninger i statlig regi kan være brudd på menneskerettighetene, sier leder av Advokatforeningens skattelovutvalg Bettina Banoun til NRK.

Ikke holdbart argument
Ulike forslag om å stramme inn på offentliggjøringen av skattelistene er gang på gang stemt ned i Stortinget de siste årene. Et av argumentene for offentliggjøringen er at innsynet skal legge til grunn for kritisk offentlig debatt.

Banoun mener at det argumentet ikke lenger holder, så lenge mediene presenterer vinkler som «Dette tjener TV-kjendisene» eller norske komikere «kan le hele veien til banken».

– Det er et tegn på at pressen bruker skattelistene til underholdning og grafsing i stedet for en kritisk debatt, mener Banoun.

Les også: Norges aller, aller rikeste
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.