Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

Samfunn

Sp-statssekretær dukket opp i WikiLeaks

Tidligere statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) skal ha bedt amerikanske energiselskaper involvere seg i striden om Lofoten.
Stubholt avviser dette på det sterkeste.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

WikiLeaks-dokumentet beskriver et møte mellom tidligere statssekretær Liv Monica Stubholt og den amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney i Oslo.

Les: Stoltenberg slår tilbake mot Wiki-lekkasjer

Duoen skal ha diskutert hvordan den norske opinionen kunne snus til å bli for olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen med den amerikanske ambassadøren.

Møtet skal ha funnet sted 10. april 2008, ifølge det VG har fått tilgang til via varslertjenesten WikiLeaks.

Amerikansk forventning om olje-åpning
«Stubholt gjentok at støtte fra en klimabevisst opinion var nødvendig før Nordland og Troms kunne åpnes» og «hun hintet om at amerikanske energiselskap burde involvere seg offentlig for å kvele bekymringer om at oljeutvinning ville være skadelig for miljøet», skriver Whitney i sitt referat.

Ifølge dokumentet skal den amerikanske ambassadøren ha uttrykt en klar amerikansk forventning om at norske myndigheter åpnet nye områder for olje- og gassutvinning, og at dette inkluderte de politisk kontroversielle områdene Nordland VII og Troms II.

Ikke klare før 2017
Stubholt skal også ha informert ambassadøren om at dersom regjeringen i 2010 konkluderte med å åpne feltene, så ville de ikke være klare for produksjon før i 2017.

Liv Monica Stubholt ville onsdag ikke kommentere saken overfor VG, men viste til Olje- og energidepartementet som heller ikke ville gi noen kommentar.

Torsdag vil Stubholt svært gjerne kommentere saken overfor DN.no.

- Jeg reagerer på VGs oppslag. Avisen koker suppe på en spiker og spikeren er rusten, sier Liv Monica Stubholt til DN.no.

- Har sagt nøyaktig det samme
Hun sier at hun overhode ikke har drevet dobbeltkommunikasjon.

- Jeg har sagt nøyaktig det samme til den amerikanske ambassadøren som jeg har sagt i andre sammenhenger, og det er at oljenæringen som helhet bør interessere seg for å være aktiv i miljøspørsmål. Det er noe helt annet enn å oppmuntre til å åpne Lofoten og Vesterålen, sier Stubholt.

- Synes du regjeringen bør åpne Lofoten og Vesterålen?

- Jeg synes regjeringens politikk er riktig sunn på dette området, sier den tidligere statssekretæren.

Les også:
Knallhard jul i vente
Styreleder kan ta 18.000 kroner dagen
Stoltenberg slår tilbake mot Wiki-lekkasjer

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Politikk og samfunn Samfunn
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer