– For da går det dårlig. Noe av det jeg pleier å fortelle om den norske modellen, er at vi har lyktes med ikke å bli selvgode, ikke lene oss tilbake og tenke at det har gått godt, så det vil det også gjøre i fremtida, sa Stoltenberg (Ap) under Verdens økonomiske forum i Davos fredag.

– Da er det kanskje en fare at man tror det automatisk kommer til å gå bra i fremtida.

– Fint i utlandet
Norden og den såkalte nordiske modellen er et av temaene på Verdens økonomiske forum i Davos. Sammen med de andre nordiske stats- og regjeringssjefene var Stoltenberg i den sveitsiske byen fredag for å delta på en paneldebatt om «The Nordic Experience».

– Vanligvis deltar jeg i debatter der vi diskuterer problemer. Det er fint å være med på en debatt der temaet er Nordens suksess. Jeg liker meg i utlandet, sa Stoltenberg under åpningen av paneldebatten.

Kan endre seg
De fem var ikke uventet i stor grad enige under den timelange samtalen, der det kom få kritiske spørsmål. Blant tilskuerne i den ganske lille salen var også kronprins Haakon, som har vært på mange av Davos-møtene de siste årene.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt er enig med Stoltenberg i at de nordiske landene ikke må bli selvgode, og han sier han ikke tar noe for gitt.

– Gjør man ikke de riktige valgene, kan det lett endre seg. Land som tidligere ikke hadde statsgjeld, har nå 100 prosent statsgjeld, sier Reinfeldt.

Reformer
På spørsmål om eurolandene som nå er i store problemer, burde lære av den nordiske modellen, svarer den svenske statsministeren:

– Et viktig poeng er at den svenske erf#229en fra tidligere kriser er at de må møtes med reformerer som bygger på fornying av økonomien.

– Man må få til flyt på arbeidsmarkedet og satse på forskning heller enn å forsøke fryse økonomien. Dette hjalp Sverige gjennom vår krise, sier Reinfeldt til NTB.

Fellestrekk
Statsminister Stoltenberg peker på at alle de nordiske landene er ulike, men at de har viktige fellestrekk:

– For eksempel høy sysselsetting, ikke minst blant kvinner, og godt samarbeid med partene i arbeidslivet.

– Vi har vist verden at det går an å ha en stor offentlig sektor og høyt skattenivå, sterke fagforeninger og likevel ha et konkurransedyktig næringsliv, sier Stoltenberg videre.

– Kan inspirere
Statsministeren ble fredag også intervjuet av den amerikanske TV-kanalen CNBC om den såkalte nordiske modellen.

– Jeg tror ikke det er mulig å kopiere, men jeg tror det er mulig å la seg inspirere av Norden, sier Stoltenberg til NTB.

Lørdag spanderer norsk næringsliv lunsj med sjømat til rundt 2.000 deltakere på konferansen. Men statsministeren reiser hjem allerede fredag kveld og kommer ikke til å delta den gigantiske promoteringen av norsk sjømat. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.