Lavere sykefravær, færre asylsøkere og økt skatteinngang fra næringslivet gjør at regjeringen kutter i oljepengebruken.

- Norge vil komme tilbake til handlingsregelen allerede i år, varslet statsministeren da han i dag besøkte Handelshøyskolen BI som gjesteforeleser sammen med finansminister Sigbjørn Johnsen.

I statsbudsjettet ble bruken av oljeinntekter utover fireprosentbanen anslått til 19 milliarder kroner i 2010 og 7,4 milliarder kroner i 2011. Nå viser nye beregninger at oljepengebruken vil være om lag på fireprosentbanen allerede i inneværende år.

Forelesningssalen var fylt til randen da Stoltenberg og Johnsen møtte BI-studentene på deres egen hjemmebane.

- Da jeg var her for to år siden, var vi helt ved inngangen til finanskrisen. Da sa jeg at "dette blir alvor". Jeg varslet at regjeringen ville sette igang omfattende tiltak, og at renten ville gå ned. Nå gleder jeg meg over å være tilbake på BI og fortelle hvordan det gikk. For det gikk bedre enn vi fryktet. Norge har kommet seg godt gjennom krisen, fortalte Jens Stoltenberg studentene.

- All grunn til å være bekymret
Men, understreker han:

- Det er lett for oss å stå oss her i dag med senkede skuldre og si at det gikk bra. Men det var all grunn til å være bekymret, og det var absolutt grunn til å iverksette de omfattende politiske tiltakene vi gjorde, sier Stoltenberg.

Hvor viktig var oljepengene for Norge oppe i alt dette? De var viktige, ifølge statsministeren. Men de betydde ikke alt.

- Ja, oljepengene er gode å ha. De hjelper oss, men de er ingen garanti for å sikre norsk økonomi. Det er kombinasjonen av muligheten som oljen gir oss og en bevisst politikk som gjør at det går bra, forklarer Jens Stoltenberg.

Mens arbeidsledigheten har gått rett til værs både i USA og i mange europeiske land, har ledigheten vokst langt mindre enn fryktet i Norge.

- En ledighet på rundt 3,5 prosent i en verden hvor man ser 10 prosent ledighet selv i våre naboland, det er et uttrykk for at det har gått bra i Norge. I tillegg har sysselsettingen vært høy og vokst kraftig siden 2000 - og det er ikke bare i offentlig sektor de nye jobbene har kommet. Den norske modellen er en sterk, robust modell som handler om å skape og å dele, sier Jens Stoltenberg.

- Du må skape for å kunne dele noe, men du må også dele for å skape noe, understreker han.

- På rett kurs
Etter å ha brukt oljepenger langt utover handlingsregelen for å redde Norge ut av finanskrisen, ser nå Stoltenberg at Norge igjen er på rett kurs. Og da er det på tide å stramme inn.

- Vi må bruke oljepengene på en ansvarlig måte, og det betyr at vi skal bruke mer penger i dårlige tider og mindre penger i gode tider. Allerede i år kommer vi tilbake til handlingsregelen, og nå som det går bedre med Norge må vi ha evnen til å holde igjen, påpeker han.

Det er en utfordring, innser han.

- Norges Bank varsler at renten skal opp. Nå må vi føre en budsjettpolitikk som gir en god og jevn utvikling i norsk økonomi. Og det innebærer at vi også må greie å holde oss under fireprosentbanen, sier Jens Stoltenberg.

- Vi møtte finanskrisen med kraftige virkemidler. Nå vender norsk økonomi igjen, og da må vi stramme inn, legger han til.

Les også: Nå skal Stoltenberg åpne dører for næringslivet


- Kommer tilbake til handlingsregelen i år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.