Finansmannen og filantropen George Soros (80) er på Norges-besøk, og skal senere tirsdag delta på eierskapskonferansen i regi av nærings- og handelsdepartementet.

I dag tidlig møtte han både nærings- og handelsminister Trond Giske, som personlig sørget for at Soros kom til Norge, utviklingsminister Erik Solheim og trolig også utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Les også: Giske fikk ja av Soros

- Vi har snakket om vårt samarbeid Revenue Watch Institute, sier Soros til DN.no etter møtet med Solheim og Giske tirsdag formiddag.

Se video i toppen av saken!

Samarbeider med Norge
Norge inngikk høsten 2006 et samarbeid med det Soros-initierte Revenue Watch Institute, en uavhengig institusjon som bistår utviklingsland for å unngå ”naturressursenes forbannelse”. Kjernen i samarbeidet er en åpen og ansvarlig forvaltning av inntekter fra naturressurser i utviklingsland - noe som ligger Soros' hjerte svært nært.

- Vi har hatt generelle diskusjoner. Samarbeidet mellom Norge og min organisasjon har vært et av hovedtemaene, sier Soros.

Erf#229er viser at landene i liten grad klarer å omsette inntekter fra for eksempel oljeindustrien i redusert fattigdom og bedre levekår for befolkningen.

- Vi samarbeider med Soros på mange måter. Det aller viktigste er samarbeidet om åpenhet rundt inntekter fra råvarer. I mange land er disse inntektene noe som finansierer korrupsjon; pengene blir stjålet fra de fattige i landet. At det er full åpenhet om inntektene er noe av det viktigste for Soros og Norge, sier utviklingsminister Erik Solheim til DN.no.

Personlig engasjement
Ungarsk-fødte og jødiske Soros var tenåring under nazi-okkupasjonen av Ungarn, og overlevde blant annet slaget om Budapest. Han emigrerte til Storbritannia etter andre verdenskrig.

- Soros har et veldig sterkt personlig engasjement, sier Solheim, og fortsetter:

- Han levde gjennom naziforfølgelsene i Ungarn som ung gutt, og senere de kommunistiske diktaturene. Han er flasket opp i troen på et åpent samfunn og demokrati, og han har følt dette i sitt eget liv og har brukt milliarder av kroner på å fremme åpenhet og demokrati.

Soros, som er verdens 35. rikeste mann, er likevel kanskje mest kjent som mannen som veltet den britiske sentralbanken Bank of England, da han skal ha tjent én milliard dollar under pundkrisen Black Wednesday i 1992. Soros spekulerte i at den britiske regjeringen kom til å devaluere det britiske pundet.

DN.no følger eierskapskonferansen tirsdag, og kommer tilbake med mer.

Les også:

<b>George Soros gir Norge råd</b>

<b>George Soros på Norgesbesøk</b>

Se også video med reaksjoner fra næringslivstoppene og deres møte med investorlegenden: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.