Olje- og energiminister Ola Borten Moe er den første norske ministeren i Beijing etter fredsprisbråket.

Ola Borten Moe er positiv til utviklingen i Kina, og roser landet for å holde liv i verdensøkonomien, øke råvareprisene, redusere fattigdommen og levere klimateknologi, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi er heldige som har Kina, av mange årsaker. Akkurat nå er landet en stødig motor i en global økonomi som sliter. Etterspørselen deres etter råvarer er godt nytt for både meg og deg. For klimaet: Det er her de gjennomfører, med en voldsom veksttakt, teknologiske prosesser som i vårt eget og alle vestlige land tar svært lang tid. Kina har unike muligheter for å implementere i stor skala nyvinninger som vi ikke har mulighet til i Norge, hvor vi ikke bygger kraftverk basert på fossilt brensel særlig ofte, sier Borten Moe til DN.

Kullmann
Ola Borten Moe benyttet også muligheten til nok en gang å utfordre miljøbevegelsen.

Han slår fast at den eneste måten å møte verdens energibehov og takle klimatruselen på er å bruke kull – renere kull.

-Den skitne, uunngåelige sannheten er at verden vil fyres av kull i overskuelig fremtid. i i Norge bør rent intellektuelt erkjenne at kull vil være viktig energibærer i mange tiår fremover. Debatten om ja eller nei til kull tar utgangspunkt i en virkelighet som ikke eksisterer. Kull vil ikke ta slutt før lenge etter oljen. Kull er billig, effektiv og tilgjengelig i mange land, sier Borten Moe.

Forundret over Borten Moe
Bellona-leder Frederic Hauge mener Ola Borten Moes Kina-uttalelser er svært unøyaktige og upresise.

– Kull vil ikke kunne ha noen rolle i en fremtidig energimiks uten full rensing og lagring av CO2. Borten Moe har selv sagt at han har en annen virkelighetsforståelse enn oss. Det er forsåvidt en ærlig sak. Han sier renere bruk av kull. Men det er nødt til å være helt rent. Jeg er nå ekstra spent på å se hva som vil stå i den kommende klimameldingen. Selv om jeg legger min beste vilje til grunn, har jeg vanskelig for å se annet enn at han har gitt opp klimakampen, sier Hauge til Dagens Næringsliv.

Traff endelig en minister
Borten Moe reiste til Kina uten en eneste avtale om å møte kinesiske topp-politikere. Fraværet av avtaler settes i forbindelse med overrekkelsen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i desember i fjor. Torsdag har imidlertid oljeministeren klart å snakke med en kinesisk minister.

Samtalen skjedde i lunsjen som ble holdt på ministerdelen av konferansen for fangst og lagring av CO2 i Beijing, CSLF (Carbon Sequestration Leadership Forum). Borten Moes samtalepartner var minister Xie Zhenhua, som også er viseformann i Kommisjonen for nasjonal utvikling og reform, det som tidligere het Statens planleggingskommisjon.

Les hele historien rundt oljeministerens Kina-besøk i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Oljeministeren uten toppmøter i Kina så langt

<b>Oljeminister Borten Moe til Kina</b>

<b>Økt skepsis til Kinas investeringer</b>


<b>Frykter Kina-krakk</b>

<b>- Et sjokk unna krise </b>

<b>- Kineserne er som vampyrer</b>


<b>Frykter "katastrofal kollaps"</b>

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>

<b>Disse landene er nærmest stupet </b>


<b>Solheim lei av Borten Moe</b>

<b>Borten Moe avviser Mongstad-framskynding</b>

<b>Borten Moe angriper miljøbevegelsen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.