- Dette er en skattebombe, sier den uavhengige økonomirådgiveren Agnes Bergo i Pengedoktoren.

I forslaget for statsbudsjettet for 2012 gjør regjeringen utleie mindre gunstig for eiere av tomannsboliger.

De har hittil skattefritt kunne leie ut den ene boenheten, pluss inntil halvparten av den boenheten de selv bor i, regnet etter leieverdi.

For tomannsboliger har nå en særlig fordel ved at inntil halvparten av den boenheten (leiligheten) i tomannsboligen som eieren selv bor i, i tillegg til hele den andre boenheten i tomannsboligen, kan leies ut skattefritt.

På den måten kan eier leie ut mer enn halvparten av tomannsboligen skattefritt.

- Etter departementets syn er det liten grunn til at eiere av tomannsbolig skal ha en slik særskilt fordel. Departementet foreslår derfor å endre reglene slik at tomannsboliger likebehandles med andre boliger ved at bare inntil halvparten av hele tomannsboligen kan leies ut skattefritt, skriver Finansdepartementet.

En tomannsbolig er en enhet med to selvstendige boenheter, hver på minst 40 kvadratmeter.


marte.kristiansen@dn.no



- Mer eiendomsskatt
- Jeg tror kanskje dette er første skritt til å legge mer skatt på eiendom, sier Agnes Bergo.

Hun påpeker at eiendom hittil har vært en skattemessig gullgruve, ettersom det både er fritak på gevinstsalg og skattefritak på leieinntekter.

  - Det har i hvert fall vært lett å innrette seg slik at både leie og salg blir skattefritt. Nå tar regjeringen et lite skritt i retning av at det ikke blir slik i fremtiden, og tar tomannsboliger i første omgang, sier Bergo.

- Kan presse prisene ned
Endringer fører til at nettoleieinntekter blir lavere når utleier plutselig må betale skatt. Dette kan bli ubehagelig for en del:

- Dette kan føre til at boligeiere som har lagt opp til at leieinntekter skal betjene gjeld får en lite hyggelig overraskelse. I tillegg kan det føre til at prisen på tomannsboliger går ned. Grunnen til å kjøpe tomannsbolig er gjerne at den ene delen skal betale gjeld, etter som den nå kan betjene mindre gjeld, kan prisene bli påvirket, sier Bergo.

Problemer og mulig prisnedgnag til tross mener Bergos at det fagøkonomisk sett er riktig å likestille investeringer i eiendom med andre investeringer.

- All investering i eiendom som ikke er primærboligen din er en investering, og da skal det i henhold til økonomisk teori skattemessig behandles noenlunde likt. Noe som nå skjer med tomannsboliger, sier Bergo.

Les også:
Slik påvirker statsbudsjettet din økonomi

Strammer inn på skattefri boligutleie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.