Utenriksminister Jonas Gahr Støre bruker bevisst ettårsdagen for fjorårets annonsering av Nobels fredspris til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo som en anledning til å gjøre et diplomatisk fremstøt overfor Kina, skriver Dagens Næringsliv.

Støre har ifølge DN de siste to ukene utarbeidet et budskap til kinesiske myndigheter som han håper vil tine opp isfronten.

«Dagens tilstand er ikke normal og den bør endres», skriver Støre i en kronikk i dagens utgave av Dagens Næringsliv.

– Det er unaturlig og uholdbart for Norge og Kina å ha nedfrossede politiske forbindelser. Det er en stor kontrast til det vi hadde frem til fjorårets fredspris. Realiteten i dag er at de politiske forbindelsene er på et lavmål. Det betyr at vi fra norsk side har mindre tilgang, og påvirkning på alle områder er på et minimum. Generelt ser vi økende handel også i 2011, men dagens situasjon begrenser vår mulighet til å være tilstede for vårt næringsliv. Det er en realitet, sier Støre.

Hyller fremskritt
Han skriver at «det er et ansvar for politiske ledere å se etter veier ut av denne situasjonen».

Utenriksministeren beklager ikke fjorårets fredspris, men «tar på alvor» Kinas reaksjoner og hyller historiske fremskritt i landet. Støre presiserer at det han nå gjør er ikke å «bøye nakken» eller «ydmyke oss». Det handler om å vise respekt og vilje til bevegelse.

Bidraget han ønsker å gi er å si at Norge har forstått de kinesiske reaksjonene og anerkjenner Kinas rett til å utvikle Kina basert på kinesiske tradisjoner.

Sensitivt
Støre må nå trå varsomt mellom å komme Kina i møte og stå på Norges prinsipper.

– Uten å gå i detalj: Ting som ble sagt i forbindelse med fredsprisen om Kina fra en del hold, gikk direkte inn i det som kineserne definerer som det mest sensitive. Å skape rom for at forskjellige stater kan jobbe sammen handler om å være prinsippfast på det som er universelle verdier, som menneskerettigheter, men samtidig vise en forståelse for hva som er mottagerens kultur og ramme, sier Støre til Dagens Næringsliv.

Les Jonas Gahr Støres kronikk på side 3 i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Les også: Norges agent på innsiden av Kina

<b>Heiberg slakter norsk Kina-politikk</b>


<b>- Vi er heldige som har Kina</b>

<b>Oljeministeren uten toppmøter i Kina så langt</b>


<b>Frykter "katastrofal kollaps"</b>

<b>Den blytunge kampen mot Kina</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.