– Jeg håper Norge ikke blir et nytt Cuba, sier Victor Zhikai Gao.

I Oslo har han deltatt på konferansen Oslo Energy Forum. Han er blant annet direktør for China National Association of International Studies (CNAIS) som er finansiert av Kinas utenriksdepartement. Mange regner Gao som en uoffisiell talsmann for Kinas myndigheter.

– Vår leder er Dai Bingguo, sier Gao om CNAIS.

Dai Bingguo er nasjonal sikkerhetsrådgiver for Kinas president.

– Hvis folk i Norge fortsatt mener at det Liu Xiaobo står for er småtteri, så misforstår dere fullstendig hvorfor Kinas regjering straffer Norge. Og dette kan fortsette i mange år. Store land opptrer veldig forskjellig. Se på hvordan Amerika har boikottet Cuba. Boikotten har pågått i 50 år. Jeg håper ikke Norge blir et nytt Cuba eller Kina et nytt USA. Det er det verste som kan skje.

Gao har ikke møtt noen norske regjeringsrepresentanter under oppholdet i Norge.

– Jeg har bare deltatt på konferansen, svarer han, men ramser opp hva han mener er verdt å legge seg på minnet.

– Gjensidig respekt, forståelse for hverandre og hverandres omstendigheter og ikke å skape trøbbel! For hvis dere skaper trøbbel, får dere som fortjent. Det er spillets regler, sier Gao. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.